A szerelmes vers nem megy ki a divatból

forrás: Prím Online, 2016. március 21. 11:21

Sokan gondolják úgy, hogy modern világunkban az érzelmek, a romantika egyre inkább háttérbe szorul. Elfelejtettünk volna bókolni, udvarolni?

A romantikus költészet, a szerelmes versek ugyan sokak számára az iskolapadban maradtak, mégsem mondhatjuk azt, hogy elfeledkeztünk volna róluk. Március 21-e az egész világon a költészet ünnepe, amiről mi magyarok még áprilisban, József Attila születésnapján külön megemlékezünk.

 

Az ismerkedéshez, az udvarláshoz napjainkban egyre többen az internet segítségével kezdenek hozzá, világszerte több ezer online társkereső oldalon keresve az igazit, ez azonban – egy friss hazai kutatás szerint – egyáltalán nem a romantika rovására történik.

 

A legnagyobb hazai társkereső oldal, a Randivonal.hu legújabb – 2000 társkereső körében végzett – felmérése szerint a férfiak többsége írt már szerelmes verset élete során és az adatok azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem az idősebb korosztályra jellemző. A 30 év alatti férfiak vallanak ugyanis szerelmet leggyakrabban szívük választottjának. A nőkre kevésbé jellemző a versírás és ők sokkal inkább magáról az érzésről, a szerelemről írnak ilyenkor, nem pedig az áhított személynek címzik soraikat.

 

A férfiak nem csak termékenyebb költők, de bátrabbak is, ugyanis kétharmaduk meg is osztotta művét szerelmével. A nők jóval félénkebbek, rájuk már egyáltalán nem jellemző, hogy szerelmükhöz el is juttassák versüket.

 

Romantikus költészetben legelső helyen a városban élők állnak, őket követik a községekben, falvakban élők, versben romantikázni a legkevesebben a fővárosban próbálkoznak.

 

Az érzelmek versben való kifejezését a válaszadók 40 százaléka nagyon romantikusnak gondolja, minden második megkérdezett azonban kissé régimódinak tartja ezt a romantikus gesztust. Csupán minden tízedik válaszadó gondolta úgy, hogy számára a szerelmes vers „már túl sok”. Ők jellemzően a 30 és 40 év közöttiek, közülük is főként azok a nők, akik még sosem kaptak ilyet.

 

A Randivonal.hu társkeresői Ady Endre Őrizem a szemed című költeményét választották a legszebb magyar szerelmes versnek, Juhász Gyula Szerelem? és Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című költeménye előtt.