Ledszálas fényforrások otthonra, pár ezer forintból

forrás: Prím Online, 2016. március 22. 12:54

Az energiatakarékos fényforrásokat és lámpatesteket gyártó LED ipar töretlen fejlődésének köszönhetően a legmenőbb post-apokaliptikus filmek látványvilága már nem csak a trendi szórakozóhelyek és kávézók privilégiuma. 

Az elmúlt években paradigmaváltás ment végbe a világítástechnikában. A wolframszálas izzók több mint száz évig tartó egyeduralkodásának véget vetettek az energiatakarékos LED-fényforrásokat gyártó cégek, amelyek ma már nem csak a funkcionalitásnak, de az esztétikai szempontoknak is messzemenően megfelelnek. 
 
 
A legújabb ledszálas fényforrások már nem csak a műszaki jellemzők tekintetében teljesítik az új korszak elvárásait, de tökéletesen képesek visszaadni a hagyományos izzók által megteremtett melegfényű atmoszférát is. Egyre több vendéglátóhelyen látni azokat a függesztett lámpatesteket, amelyek látszólag wolframszálakat tartalmaznak, valójában azonban több, 1.5 mm széles és típustól függően 3-4 cm hosszú, egyenként 1-1.5 watt teljesítményű LED  biztosítja fényüket.
 
 
A külsőségekben bármely stílusirányzathoz jól illeszkedő, modern fényforrás minden profi és hobbi lakberendező álma, ugyanis a nosztalgikus életérzés azonnal színre lép, ahogy felkapcsolódnak a ledszálak. Legyen szó grandiózus, monarchia korabeli csillárról, art deco állólámpáról, vagy bauhaus környezetről, a ledszálas megoldások még a legegyedibb retro-futurisztikus elképzelések megvalósításában is megállják a helyüket. Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy a világítástechnikai piac egyik legpatinásabb szereplője, a Feilo-Sylvania, ToLEDo Retro Range néven önálló termékcsaládot is fejlesztett kifejezetten olyan felhasználási területekre, ahol a vintage megjelenés az elsődleges szempont.
 
 
Természetesen, a LED technológiát alkalmazó fényforrások használata nem csak esztétikai értékük, hanem a villanyszámlán szereplő összeg csökkentése és a környezetvédelem szempontjából is feltétlenül ajánlott. A világ országaiban előállított elektromos áram ötödét világításra használja az emberiség, és a világítás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 6 százalékáért is. A LED technológiára való teljes átállással 50–70 százalék energiát lehetne megtakarítani, sőt az akár okostelefonról is irányítható intelligens vezérlőrendszerek használatával ezt az arányt 80 százalékra becsülik. A területen jelenleg Kína jár az élen, ahol a közterületek 74% százalékát már LED technológiával világítják be. 
 
 
Amennyiben az olvasó már indulna is, hogy megkeresse a legközelebbi üzletet, ahol kapható LED Filament Chip Technology (FCT) technológiát alkalmazó fényforrás, néhány alapvetést érdemes tisztázni vásárlás előtt. A watt (W), mint az energia mértékegysége például nem mutatja a fényerősséget, csak azt, hogy mennyi energiát fogyaszt a fényforrás! Ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora fénye van, a csomagoláson feltüntetett lumen (Lm) értéket kell megnéznünk. Minél erősebb a fény, annál magasabb a lumen értéke. A fényerő mellett a Kelvinben (K) megadott színhőmérséklet határozza meg, hogy mennyire érezzük barátságosnak a világítást, vagyis ez mutatja meg, mennyire színgazdag az adott termék fénye. 
 
 
Ugyanakkor érdemes körültekintően eljárni a vásárlás során, mivel nagyon sok gyártó kínál LED lámpákat. Nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás a legjobb, a gyengébb minőségű termékek gyakran nehezen viselik a hálózati feszültség esetleges ingadozását, ami jelentősen csökkentheti élettartamukat.