Az ABB innovatív termékei a Microsoft irodaépületében

forrás: Prím Online, 2016. március 29. 10:02

Az ABB innovatív épületautomatizálási megoldásokat, köztük  a természetes világítást kihasználó rendszert szállított a Microsoft Koppenhága közelében felépített irodaházához, hogy növelje az energiahatékonyságot, és a javítsa a komfortérzetet.

Az ABB már jól bevált, világszerte több ezer telepített berendezésben üzemelő KNX épületvezérlési rendszere a Tárgyak, szolgáltatások és személyek hálózata  (IoTSP) segítségével állítja be a vezérlési funkciókat az aktuális időjárás függvényében. A tanulmányok azt mutatják, hogy az intelligens épületvezérléssel az energiafelhasználás akár 30%-kal is csökkenthető.  

 

A Microsoft dániai központja Koppenhága elővárosában, Lyngbyben épült. A 18 000 négyzetméter alapterületű épületet két egymás mellett elhelyezkedő, kocka alakú épülettömb alkotja, amelyeket egy V alakú átrium köt össze, hogy megfelelő fényviszonyokat és tágas munkateret biztosítson az egész létesítményben. Az építészeti megoldás előnyeit az ABB intelligens épületfelügyeleti rendszere egészíti ki, amelyet úgy terveztek, hogy a hőmérséklet, a levegőminőség és a világítás optimalizálásával az épületben tökéletes beltéri klímát alakítson ki és tartson fenn.   

 

 

„Ez egy meghatározó jelentőségű építési projekt, ahol olyan csúcstechnológiai megoldásokat alkalmaztak, amelyek jól illenek egy olyan vezető műszaki vállalathoz,  amilyen Microsofthoz is. A projekt nagyszerű példája annak, hogy két, a technológia terén úttörő szerepet játszó cég miként működhet együtt, hogy az IoTSP alkalmazásával csökkenteni tudják a környezetre gyakorolt hatást” – mondta Tarak Mehta, az ABB Energetikai Termékek divíziójának  vezetője.  

 

Az épület homlokzata és mennyezete üvegből készült, így lehetséges a természetes világítást hasznosító technológia alkalmazása. Az érzékelők mérik a természetes világítás szintjét, és biztosítják a jelenlét-érzékelést az épületben, a rendszer pedig szabályozza a világítást, és vezérli a motorizált redőnyöket. A nap melegének és fényének felhasználásával, illetve a redőnyök megfelelő beállításával úgy érhető el energia-megtakarítás, hogy közben biztosított az alkalmazottak kényelme és komfortérzete. A tanulmányok szerint a világítási célú energiafogyasztás terén 20-60% közötti megtakarítás érhető el, ami igen jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy egy épület energia-felhasználásának 30%-át a világítás teszi ki.   

 

A projekt kivitelezője a villamos rendszerek telepítését végző dán cég, a Hoffmann A/S volt.    

 

 

ABB technológiák okos otthonok és intelligens épületek fejlesztésére 

Az ABB a németországi Frankfurtban megrendezett „Light + Building 2016” világítás- és épülettechnikai szakvásár márciusi rendezvényén a jövő otthonait és épületeit mutatta be 1400 négyzetméteres kiállítási standján. Az ABB az intelligens otthonokhoz és épületekhez kifejlesztett legújabb megoldásainak alkalmazásával javítani lehet számos épülettípus energiahatékonyságát, megbízhatóságát és termelékenységét. 

 

A legfontosabb újdonságok között található a vezeték nélküli épületautomatizálási megoldás, az ABB-free@home wireless rendszer, az ABB KNX épületfelügyeleti termékcsalád legújabb fejlesztései, továbbá több szórakoztató és világításvezérlési fejlesztés, az épülettervezés terén alkalmazható mérnöki tervező szoftver, az e-Design, valamint a CMS-700 jelű kiterjesztett energia-monitorozó megoldás, amely akár 96 érzékelő adatát képes értékelni. 

 

Főbb technológiai újdonságok: 

 

Az alábbi két video azt szemlélteti, hogyan változtatja meg az ABB épületautomatizálási technológiája a lakóépületek és kereskedelemi célú épületek működését - kényelmesebbé és gazdaságosabbá téve őket: