Új felhőszolgáltatások, fejlesztői, hatékonyság növelő megoldások a Microsofttól

forrás: Prím Online, 2016. április 1. 13:04

Az idei Build konferencia csütörtöki napján (március 31.) Scott Guthrie, a Felhő és Vállalati Szolgáltatások Csoport ügyvezető alelnöke és Qi Lu, az Alkalmazások és Szolgáltatások Csoport ügyvezető alelnöke bemutatták, miként segíti a Microsoft Azure és az Office platform a fejlesztőket abban, hogy intelligens alkalmazásokat készítsenek.

Ezek az alkalmazások fejlett adatelemzést és gépi tanulást, felhő alapú fejlesztési modelleket és IoT-t (a dolgok internete) használnak.

 

A Microsoft ezen a napon további új és ingyenesen elérhető fejlesztői eszközök megjelentetését is bejelentette, amelyek segítségével a fejlesztők az alkalmazásaikat könnyen átalakíthatják úgy, hogy azok bármilyen másik platformon is futtathatók legyenek, így a lehető legtöbb felhasználót képesek elérni. Steven Guggenheimer, a Developer eXperience üzletág alelnöke tartotta meg a Build konferencia záróbeszédét bemutatva, hogy a Microsoft partnerei miként alkalmazzák az Azure-t, az Office-t és a Windowst az üzleti folyamataik megújítására, innovációra.

 

„A Microsoft az egyetlen olyan felhőszolgáltató, amely képes a szervezetek és a fejlesztők szerteágazó igényeinek megfelelni – az elsődleges infrastrukturális szolgáltatásoktól (indrastructure-as-a-service) kezdve a platformszolgáltatásokig és -eszközökig (platform-as-a-service) és a szolgáltatásként rendelkezésre álló alkalmazásokig (software-as-a-service). A Microsoft mindezeket bármilyen programozási nyelven és bármilyen platformon képes szolgáltatni” – mondta Guthrie. „Az Azure világszerte 30 adatközpont-régióval rendelkezik – ez több, mint az összes többi nagy felhőszolgáltatóé együttvéve. Ez az óriási méret teszi lehetővé, hogy a fejlesztők és a vállalkozások kizárólag a jövő káprázatos alkalmazásainak fejlesztésére összpontosíthassanak, miközben az ezek mögött meghúzódó felhő-infrastruktúra észrevétlenül teszi a dolgát. Ezért a mi felhőnk a jelen és a jövő vállalkozásainak elsőszámú választása – ennek ad nyomatékot az a tény is, hogy a Fortune 500 vállalatainak több mint 85 százaléka már ma is a mi felhőnket használja.”

 

 

„Az Office azon kevés platformok egyike a világon, amelyekkel egymilliárdnál is több felhasználót lehet elérni többféle eszközön” – emelte ki Lu. „Soha nem kínálkozott kedvezőbb alkalom Office-alkalmazások fejlesztésére, mint most. Az új bővítmények, valamint az emberek, a tartalom és a közös tevékenységek szövetét feltérképező Microsoft Graph új helyzetet teremtenek, amelyben a fejlesztők a bevett munkafolyamatokat átalakító, intelligens alkalmazásokat fejleszthetnek.”

 

Intelligens felhő, amely a legújabb, intelligens alkalmazások szülőhelye

Guthrie csütörtökön bejelentette, hogy a Microsoft kész segítséget nyújtani a fejlesztőknek a natív, több platformon is futtatható mobil alkalmazások fejlesztéséhez. Ennek érdekében a Xamarin mostantól a Visual Studio Community kiadásának része. A Xamarin Studio for OS X is ingyenes közösségi változattá válik. Mindezeken túl a Visual Studio Enterprise előfizetői mostantól a Xamarin továbbfejlesztett üzleti szolgáltatásait is szabadon, külön díj nélkül használhatják. A vállalat bejelentette továbbá, hogy a Xamarin SDK, a futtatókörnyezet, a programkönyvtárak és a parancssoros eszközök forráskódját nyilvánossá teszi a .NET Foundation részeként, így azok bárki számára hozzáférhetővé válnak az elkövetkező hónapokban.

 

Ezek a bejelentések azt jelentik, hogy a Microsoft még nagyobb választékot és még több rugalmasságot kíván biztosítani az ügyfeleinek bármilyen platformon és bármilyen eszközön. A .NET és a Xamarin ökoszisztémák egyesítésével a Microsoft egyedülálló mobil fejlesztői és DevOps-élményt képes nyújtani a fejlesztők és az üzleti felhasználók számára. A fejlesztők mostantól olyan alkalmazásokat írhatnak, amelyek bármilyen platformon, iOS, Android és Windows operációs rendszerek alatt egyaránt úgy futnak, mintha csak kizárólag ezekre a platformokra fejlesztették volna őket.

 

Guthrie bejelentett több olyan új Azure szolgáltatást is, amelyekkel a fejlesztők képesek kezelni a jelen működési problémáit, miközben már igénybe veszik a jövő technológiai újdonságait is, mint amilyen például a dolgok internete és a mikroszervizek. Ezeket az új képességeket arra tervezték, hogy az Azure legyen a legtökéletesebb platform a jövő intelligens alkalmazásainak megalkotásához – legyen szó Linux vagy Windows alkalmazásokról, és bármilyen programozói nyelvről:

 

A mostantól bárki számára elérhető Azure Service Fabric, amely egy mikroszerviz-alkalmazásplatform, abban segíti a fejlesztőket, hogy a hét minden napján, 24 órában elérhető alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesszenek a felhőben. A Microsoft saját termékein tesztelt felhőszolgáltatás, a Service Fabric hibátlanul kezeli az alkalmazások életciklusát, így folyamatos rendelkezésre állást és egyszerű skálázást biztosít. Ugyancsak tegnap jelentette be a Microsoft a Service Fabric for Windows Server technikai előzetesének megjelenését, amely mind hagyományos adatközpontokban, mind pedig Microsoft- és nem Microsoft-felhőkben futtatható, továbbá a Service Fabric for Linux és Java API-kat. Megelőlegezték továbbá, hogy az év folyamán nyilvánossá teszik a Service Fabric for Linux programozási keretrendszerének forráskódját.

 

Bemutatták az Azure Functions technikai előzetesét is, amely az Azure piacvezető platformszolgáltatásait terjeszti ki a szerver nélküli programozásra eseményvezérelt alkalmazásokhoz. A Functions segítségével a fejlesztők könnyen kezelhetik az olyan feladatokat, amelyek a webes és mobilalkalmazások és a dolgok internetének futtatása, valamint nagy adathalmazok elemzése közben gyakran előforduló eseményekre reagálnak. A Functions egyaránt működik az Azure-on és harmadik fél felhőszolgáltatásain, a teljesítményt az igényeknek megfelelően automatikusan skálázzák, és csak a tényleges működés idejére számláznak ki díjat. A nyílt forráskódú futtatókörnyezet képessé teszi a fejlesztőket, hogy bárhol hosztolják a Functionst – Azure-on, a saját adatközpontjukban vagy más felhőszolgáltatónál.

 

Az új Azure IoT indulókészletek csütörtök óta kaphatók. Ezek a dolgok internetére (IoT) épülő prototípus-megoldások gyors fejlesztését teszik lehetővé Windows vagy Linux alapú környezetben, rendelkezésre bocsátva az Azure összes IoT szolgáltatását, mindössze 50-160 dollárért. A korai felhasználók rendelkezésére áll az Azure IoT Gateway SDK is, amely a régi típusú eszközöket és érzékelőket is képessé teszi az Internethez való kapcsolódásra anélkül, hogy a meglévő infrastruktúrát le kellene cserélni. A nagyszámú eszköz kezelésére az Azure IoT Hub szolgál.

 

Bemutatták a Power BI Embedded technikai előzetesét. Ezzel a fejlesztők interaktív riportokat és egyéb vizuális tartalmakat ágyazhatnak be bármilyen alkalmazásba, bármilyen eszközön. Guthrie azt is elárulta, hogy az alkalmazások a teljes körűen menedzselt Azure DocumentDB NoSQL szolgáltatásával mostantól a meglévő Apache MongoDB API-k és meghajtók használatával is kommunikálhatnak.

 

Új lehetőségek az Office fejlesztői előtt: egyedülálló használati területek, adatok és elemzések

Lu az Office partnervállalatainak – a Starbucks Corp., a MDLIVE Inc. és a Zendesk Inc. – képviselőivel közösen mutatta be, hogy használhatják a fejlesztők az Office platformot új üzleti lehetőségek megragadására és az ügyfelek megszólítására.

 

A Starbucks vezetője, Gerri Martin-Flickinger előadásában arról beszélt, hogy a Starbucks egy olyan Outlook bővítményt fejleszt, amellyel az emberek ajándékkártyákat küldhetnek az Outlookon belül, és a Starbucks büfékhez közeli helyszínekre szervezhetik a találkozóikat.

 

A Microsoft Graph, amely tavaly ősszel vált az egész világon elérhetővé, olyan információkhoz nyújt hozzáférést a fejlesztőknek, amelyekkel hatékonyabbá tehetik az emberek munkavégzését. A Microsoft hat, a Microsoft Graph-hoz tervezett új API-nak az előzetesét mutatta be. Ezek segítségével a fejlesztők összeköthetik az Office 365 adatait egy harmadik fél által fejlesztett megoldással. Például az egyik bővítmény automatikusan összegyűjti és publikussá teszi azokat az időszakokat, amelyeken belül emberek csoportjai elérhetők találkozókra, ezzel könnyítve meg a különböző szervezetek közötti együttműködést.

 

Lu a párbeszéden alapuló kommunikáció jövőbeli trendjeit is felvillantotta. Ezek olyan technológiai megoldások, amelyekkel a fejlesztők azonnal elkezdhetik a felhasználókat értelmes párbeszédekbe bevonó alkalmazások fejlesztését. Az új Skype for Business App SDK és a Skype Web SDK, amelyeket ugyancsak csütörtökön jelentettek be, a vállalatok számára, lehetővé teszik, hogy a Skype-hívásokat közvetlenül a saját weblapjukra vagy alkalmazásukra/eszközükbe integrálják, így nagymértékben bővíthetik az ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatásokat és kommunikációs lehetőségeket.

 

A vállalat bemutatott olyan új funkciókat is, amelyekkel a fejlesztők bővítményeket hozhatnak létre, és azokat közvetlenül a Word, Excel és a PowerPoint menüszalagjára helyezhetik.

 

Végezetül, az Office 365 Connectors fejlesztői portál is elérhetővé vált a fejlesztők számára, ahol megírhatják és közé tehetik a saját csatlakozóikat. A csatlakozók fontos tartalmakat – például a pénzügyi jelentések frissítéseit vagy ügyfélszolgálati eseteket – illesztenek népszerű alkalmazásokból és szolgáltatásokból az Office 365 Csoport párbeszédeibe. A fejlesztői portál többek között olyan csatlakozókkal indul, mint az Asana, a Salesforce, a Trello, a Twitter, a UserVoice vagy a Zendesk.

 

Fejlesztők és partnerek innovációi Windows, Azure és Office környezetben

Steve Guggenheimer, a Microsoft alelnöke és vezető evangelistája, és munkatársa John Shewchuk, aki a „fő geek” a Developer eXperience (DX) csoporton belül, azt mutatták be, hogy a partnerek hogyan használják a Microsoft platformjait a saját üzleti gyakorlatukban. Amint arra a színész, Kevin Hart a nyitó filmjükben rávilágított, manapság mindenki fejlesztő szeretne lenni. Guggenheimer és Shewchuk a legérdekesebb szcenáriók, eszközök és keretprogramok közül mutatott be néhányat, amelyeken a fejlesztők a Microsofttal együttműködve dolgoznak.

 

Új Microsoft Edge bővítményeket és partnereket jelentettek be, közöttük volt a Pinterest, a Reddit, az Adblock és Adblock Plus, a LastPass, az Amazon Assistant, az Evernote és a Page Analyzer is.