Újra Magyarországon a Trend Micro

forrás: Prím Online, 2016. április 5. 15:30

A Trend Micro Incorporated bejelentette, hogy újra képviselteti magát a hazai informatikai biztonsági piacon. A vállalat Magyarországon a nagyvállalatokra fókuszál, amelyeket számos különféle fenyegetés érint. A Trend Micro szakértői szerint ezek közül a zsaroló vírusok (ransomware szoftverek) jelentik napjainkban a legnagyobb kockázatot, azonban ez átgondolt stratégiával és megfelelő szoftverekkel minimálisra csökkenthető.

A közel harmincéves tapasztalattal rendelkező, japán központú Trend Micro összesen mintegy félmillió magánfelhasználó és 155 millió végpont védelméről gondoskodik. Ügyfelei közé tartozik a világ 50 legnagyobb vállalata közül 48, és a Dow Jones az elmúlt 8 évben folyamatosan a megbízható vállalatok között tartja nyilván. Az IDC adatai szerint a Trend Micro 6 éve vezető a szerverbiztonsági szoftverek területén, és immár 30 százalék feletti részesedéssel rendelkezik a piacon. A Gartner végpontvédelmi platformokat elemző Magic Quadrant jelentésében már 2002 óta a vezetők között szerepel, sőt a legutóbbi összehasonlításban az első helyet sikerült elfoglalnia.

 

„2016-tól újra elérhetők a Trend Micro szoftverei a magyarországi nagyvállalatok számára. Teljes körű portfóliót kínálunk, amely a hibrid felhők, a felhasználók, illetve a hálózatok védelméhez egyaránt magában foglalja a megfelelő megoldásokat. Az ilyen jellegű, többrétegű védelemre nagy szüksége van a vállalatoknak, hiszen folyamatosan változó, egyre összetettebb és szofisztikáltabb fenyegetésekkel kell szembenézniük, amint arra tavalyi biztonsági elemzésünk is rámutatott” – mondta el Bárány Zsolt, a Trend Micro Magyarországért és Romániáért felelős regionális ügyfélmenedzsere. 

 

A Trend Micro 2015-ös fenyegetéseket elemző jelentése (TrendLabs 2015 Annual Security Roundup) a legfontosabb fenyegetések között említi a zsaroló vírusokat. A vállalat szakértőinek megfigyelése szerint ráadásul 12 hónap alatt nem csak a struktúra és a kód szintjén alakították át a kiberbűnözők a ransomware szoftvereket, de a felhasználási mód és a célpont is változott. Egyre kevésbé alkalmazzák a "hagyományos" zsaroló vírusokat, helyettük a crypto-ransomware, azaz titkosító zsaroló szoftverek kerültek előtérbe, amelyek segítségével a kiberbűnözők nagy mennyiségű adatot ejthetnek túszul erős titkosításon keresztül. 

 

A legtöbb támadást a Cryptowall vírus egyik variánsával követték el. A 2015-ben megjelent, 3.0 változat terjesztéséhez már C&C szervereket, spam üzeneteket, kémszoftvert és feltört weboldalakat is felhasználtak. Emellett akadt olyan ransomware család is, például a Chimera, amely nem csupán titkosította az adatokat, de azzal is fenyegetett, hogy közzéteszi azokat az interneten. A vírus készítői azt is felajánlották az áldozatoknak, hogy csatlakozhatnak hozzájuk. A váltságdíjat követelő üzenetükben megírták, hogy keresnek olyan szervezeteket, amelyek segítenek nekik váltságdíjat gyűjteni, egyfajta "Ransomware as a Service" modellben.

 

A jelentés szerint a fájlokért követelt váltságdíj 200 és 10 000 dollár között mozgott. Az FBI illetékes központja szerint 2014 áprilisa és 2015 júniusa között összesen 18 millió dollárnyi veszteségről tettek bejelentést a Cryptowall áldozatai. Ráadásul a váltságdíj kifizetése még semmiféle garanciát nem jelent arra, hogy a vállalat visszakapja adatait.

 

A Trend Micro a 2016-as évre vonatkozó jóslataiban is arra figyelmeztetett, hogy 2016 az online zsarolások éve lesz, ugyanis a kiberbűnözők új módszerekkel szabják személyre a támadásokat. Várhatóan pszichológiai elemzéseket végeznek a kiszemelt áldozatokon, illetve különféle pszichológiai befolyásolási módszereket is alkalmaznak majd. A jóslat a további fontos fenyegetések között említi a mobil kártevőket és a hacker-aktivistákat, emellett arra is felhívják a figyelmet a vállalat szakértői, hogy a szervezetek kevesebb, mint 50 százaléka esetén várható, hogy 2016 végéig kiberbiztonsági szakértőket alkalmazzanak. Azonban több sikeres letartóztatás, vádemelés és ítélet is várható idén annak köszönhetően, hogy világszerte sok helyen módosítják a kiberbiztonsághoz kapcsolódó jogszabályokat, ezáltal globális szinten erősödik a védelem.