3D nyomtatót minden iskolába!

forrás: Prím Online, 2016. május 19. 10:17

Óriásit lép előre a 3DTech az Iskolákban projekt azzal, hogy az alapító FreeDee Printing Solutions-höz csatlakozik a 3D nyomtatás két másik fontos magyar szereplője, a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare program díjnyertes magyar fejlesztője és gyártója, a Craftunique és a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője, a Leopoly.

A 3DTech az Iskolákban program és a most létrejött hármas összefogás célja, hogy 3 éven belül minden Magyarországi iskolában legyen 3D nyomtató, amely használata hatékonyan segíti a diákok fejlődését és az oktatás mindennapjainak részét képezi. A FreeDee Printing Solutions a kezdeményezés első lépéseként a ’MakerBot a tanteremben!’ pályázattal mérte fel a hazai iskolák érdeklődését a 3D technológia iránt. A kiírt pályázatra 413 iskola jelentkezett, amelyek közül tizenegy nyert MakerBot 3D nyomtatót. Ez az eredmény felülmúlta a csapat várakozásait, a sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy szeretnék kiterjeszteni a mozgalmat. A cél minden iskolának képzési lehetőséget biztosítani és további 3D nyomtatókhoz juttatni őket.

 

A Craftunique és a Leopoly csatlakozásával egy időben a 3DTech az Iskolákban projekt újabb 10 magyarországi iskolát szerel fel egy-egy 3D nyomtatóval, így még több valós, hazai példa fogja alátámasztani a programban rejlő lehetőségeket. 

 

Az első kör nyertes pályázói április eleje óta rengeteg, nyomtatott szemléltető eszközzel szerelték fel saját intézményüket. Többen ismeretterjesztésbe kezdtek a környezetükben; szakmai napokon mutatták be az eszközt, más iskolákba is elvitték és egy kollégium virtuális múzeuma is elkezdett átlépni a megfogható valóságba. A műszaki szakiskolákban a diákok által tervezett alkatrészek öntöttek végre 3 dimenziós formát, de az olyan egyszerű modellezési lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a Leopoly is, a többi intézményben is azonnal kerülhettek egyedi tervek nyomtatásra. 

 

 

A kezdeményezésben a 3D nyomtatás legfontosabb magyar szereplői vesznek részt:

 

„A 3DTech az Iskolákban program keretében országos központokat, a kiemelt iskolákban kialakított bemutatóműhelyeket, és egy minden általános és középiskolát elérni képes ismeretterjesztő programot javaslunk bevezetni a 2016/17-es tanévben. Kezdeményezésünk egyik célkitűzése, hogy 3 éven belül minden iskolában legyen 3D nyomtató”, mondta Simó György, a FreeDee Printing Solutions ügyvezetője. 

 

„A fiatal generációk jelentik a jövőt, ezért fontos, hogy megismertessük velük a legújabb technológiai fejlesztéseket, és tisztában legyenek a bennük rejlő lehetőségekkel – így a 3D nyomtatás világába is érdemes mielőbb bevezetni őket”, mondta Fazekas Csaba, a Craftunique ügyvetője.

 

„A 3D nyomtatók és az egyszerű, könnyen kezelhető tárgyalkotó programok elterjedésével a tárgyak előállításának és alkotásának egy új korszaka kezdődik: a gyártás és a formatervezés demokratizálódik.” említette Kárpáti Zoltán, a Leopoly ügyvezetője.  

 

A 3D nyomtatásról

 

Hogyan fejleszti a gyerekeket?

 

A kezdeményezés mögött álló cégek szerint a 3DTech az Iskolában egy könnyen elindítható program, amely magába foglalja a tanárok felkészítését is. Bármely tanár részt vehet a képzésben, a program nem igényel előzetes szakmai ismereteket. A projekt 3 éven belül a világ vezető 3D technológiai iskolai programjává válhat!