Ericsson Consumerlab: A viselhető eszközök piacán a személyes biztonság, a wellness és az egészségügyi alkalmazások hódítanak

forrás: Prím Online, 2016. június 11. 09:22

Az új Ericsson ConsumerLab jelentésben, amelynek címe „Viselhető technológia és a dolgok internete”, tíz okostelefon-használóból hat szerint a viselhető eszközök nemcsak az egészségről és a wellnessről szólnak.

A biztonsággal és a védelemmel kapcsolatos eszközök, például a pánikgombok és a személyhívók tartanak számot a legnagyobb érdeklődésre.

 

A vizsgált piacokon az öt legkeresettebb viselhető eszköz a vásárolni szándékozók körében:

  1. Pánik/SOS gomb 32%
  2. Okosóra 28%
  3. Viselhető nyomkövető 27%
  4. Személyazonosító 25%
  5. Viselhető víztisztító 24% 

 

Az öt legnépszerűbb viselhető eszközön kívül a jelentés bemutatja azt is, hogy a fogyasztók a viselhető eszközök piacának növekedését várják 2020 után, valamint azt, hogy a viselhető eszközök fel fogják váltani az okostelefonokat, és segítenek a felhasználóknak interakcióba kerülni a fizikai tárgyakkal a dolgok internete (IoT) korában.

 

A viselhető eszközök növekvő piaca 2020 után

Az okostelefont használók körében a viselhető eszközöket hordók száma megduplázódott az elmúlt évben. Azonban a fogyasztók úgy látják, a viselhető eszközök jelenlegi generációjának még legalább egy évig tart majd, amíg igazán népszerűvé válnak. 

 

 

A viselhető eszközök, például biztonsági és személyes védelmi eszközök és okos ruházati cikkek szélesebb köre jelenik majd meg 2020 után – ekkorra a piac már száguldani fog. Az okostelefon-használók harmada úgy gondolja, legalább öt viselhető internethez kapcsolódó eszközt fog hordani 2020 után.

 

A viselhető eszközök miatt az okostelefonok egyszerű képernyőkké válnak

Az okostelefonok integrációjával az élet minden területén egyre nehezebb elképzelni, milyen lenne az élet nélkülük. De mivel az okostelefon-használók közel fele (43%-a) számít arra, hogy a viselhető eszközök felváltják az okostelefonokat, ez valóban meg is történhet – bár még eltarthat egy ideig. Amint a viselhető eszközök intelligensebbé és függetlenebbé válnak például a csatlakoztathatóság tekintetében, az okostelefonok képernyője veszíthet a jelentőségéből. Az okostelefon-felhasználók 38%-a szerint alig öt év múlva a viselhető eszközökkel fogjuk elvégezni az okostelefonos műveletek nagy részét. 

 

Jasmeet Singh Sethi, az Ericsson ConsumerLab fogyasztói adatokért felelős szakértője szerint: „Az okostelefonoktól való elválás korai jelei már most is láthatók, hiszen az okosórákat használók 40 százaléka máris kevesebbet használja okostelefonját.” 

 

 

A viselhető eszközök közelebb hozzák az embereket a dolgok internetéhez

A viselhető technológia miatt felgyorsul a digitális és az emberi világ egyre közeledik egymáshoz, és közelebb hozza az embereket a dolgok internetéhez is. Míg a fogyasztók biztosak benne, hogy a viselhető technológia segít nekik interakcióba kerülni a körülöttük lévő tárgyakkal, azt is mondják, hogy a technológia nem feltétlenül eszközöket jelent. 60 százalékuk gondolja úgy, hogy a következő öt év során a tabletták és a bőr alá ültetett chipek el fognak terjedni – és ezek nemcsak az egészségügyi adatok nyomon követésére lesznek használhatók, hanem ajtók nyitásához, tranzakciók és személyazonosság hitelesítéséhez, és tárgyak vezérléséhez. Már ma is az okostelefon-használók 25 százaléka használja az okostelefonját arra, hogy távolról vezéreljen digitális eszközöket otthonában, és 30 százalékuk használ hangalapú keresést az okosóráján.

 

Sing Sethi szerint: „Bár a fogyasztók a biztonsággal kapcsolatos eszközök iránt érdeklődnek a leginkább, nyitottságot tapasztalunk a mai generáción túlmutató viselhető technológia iránt is. Öt év múlva valósággá válhat az az élethelyzet, hogy valaki lenyelhető érzékelőt hordjon magával, amely méri a testhőmérsékletet, és automatikusan szabályozza a lakásban a termosztátot a hazaérkezéskor.” 

 

A jelentésben 5000 okostelefon-használó véleménye szerepel (akik közül 2500-an már hordanak is viselhető eszközöket) Brazíliában, Kínában, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, így 280 millió okostelefon-felhasználó véleményét képviselik.