Az 5G-alkalmazások a meglévő hálózatokat fogják használni

forrás: Prím Online, 2016. június 25. 05:33

Az LTE bővülése és fejlődése tovább folytatódik, az egyre nagyobb számú előfizető és az extrém adat és videó alkalmazáslefedettség iránti növekvő igényeik miatt, valamint az új, kis teljesítményű, nagy kiterjedésű hálózati (LPWA) alkalmazások miatt a Dolgok Internetéhez (IoT). 2019-re az LTE lesz a domináns mobil hozzáférési technológia világszerte, és 2021 végére el fogja érni a 4,3 milliárd előfizetést.

Ezzel párhuzamosan az 5G fejlesztésének részét képezi a jelenlegi rádiós hozzáférési technológiák evolúciója, illetve az új, gyakran magasabb frekvencián működő, globálisan szabványosított technológiák megjelenése. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb hatótávolsággal rendelkeznek a jelenlegi mobilhálózatokhoz képest, és hajlamosak a lombozat, valamint a hőmérsékleti tényezők okozta csillapításra, amely hatással lehet teljesítményükre és megbízhatóságukra. Azonban az 5G sikertényezője nemcsak az új frekvenciasávok hatékony kihasználása lesz, hanem annak biztosítása is, hogy „az egész több, mint a részeinek összessége”, amikor az LTE és az új rádiós hozzáférési technológiák kombinálásáról van szó.

 

Ez az, ahol az Ericsson 5G pluginek a képbe kerülnek. Ezek szoftveralapú innovációk, amelyeket az Ericsson rádiórendszere támogat, és amelyek olyan funkciókat valósítanak meg, amelyeket a szolgáltatók a jelenlegi hálózatokban az 5G-re való átálláshoz használhatnak.

 

A rugalmas hálózati fejlődés elősegítése 

Peter Jarich, a Current Analysis fogyasztói és infrastrukturális szolgáltatások alelnöke elmondta: „Az 5G kétségtelenül lendületre tett szert a tavalyi évben. Azonban a spektrum kiosztása vagy elfogadott szabványok nélkül a szolgáltatóknak migrációs taktikát kell alkalmazniuk a jelenlegi hálózati beruházások kihasználásához az 5G fejlesztési stratégiákkal szinkronban. Az Ericsson 5G pluginjei ezt a rugalmasságot biztosítják, támogatják a korszerű hozzáférési technológiák telepítését rövid távon, és az 5G-re való felkészülés során.”

A világ mobilforgalmának negyven százaléka halad át Ericsson-hálózatokon, és az Ericsson lehetővé teszi, hogy ezek a hálózatok rugalmasan fejlődjenek a felhasználói igények, új alkalmazások és helyi piaci körülmények alapján. Az 5G pluginekkel a mobilszolgáltatók elkezdhetik az 5G technológia tesztelését és megvalósítását akár már az idei évben, és saját ütemezésük szerint fejleszthetik az 5G-t.

 

 

Az Ericsson 5G pluginek többek között:

 

Az Ericsson 5G pluginek 2016-tól kezdve állnak rendelkezésre a szolgáltatói tesztekre, és 2017-től lesznek elérhetők a kereskedelmi hálózatok számára.

 

Az 5G ökoszisztéma 

Az 5G hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a rádió-hozzáférésig, a mobilközpontig és a felhőig. Az Ericsson 5G pluginek a rádiós hozzáférési hálózathoz, és a technológiai innovációk használatára készültek, a díjnyertes Ericsson 5G rádió-testbed és a már telepített Ericsson 5G rádiós prototípusok alapján, Japánban, Dél-Koreában, az USA-ban és Svédországban. Az Ericsson 5G rádiós prototípusok több, mint 25 Gbps-os csúcs földi irányú adatátviteli sebességet értek el.