Új tehetség a HPC csapatban: Fujitsu PRIMERGY CX600 M1

forrás: Prím Online, 2016. június 25. 20:29

A Fujitsu a napokban bemutatta PRIMERGY CX600 M1 rendszert, amely kifejezetten azzal a céllal készült, hogy napjaink jelentős párhuzamos számítási teljesítményt igénylő, nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) alkalmazásai által támasztott komoly követelményeket kiszolgálja – például a tudományos kutatás, termékfejlesztés és üzleti információelemzés területén. 

Az új rendszert a PRIMERGY CX600 M1 ház és a PRIMERGY CX1640 M1 szervercsomópont alkotja, ezek együttesen rendkívüli sűrűségű fürtök kialakítására alkalmasak, valamint igen versenyképes ár/teljesítmény arányt nyújtanak.

 

Az új moduláris szervert a kategória legjobbját jelentő komponensek jellemzik – például az akár 72 mag használatát biztosító Intel Xeon Phi processzorokkal –, így a FUJITSU PRIMERGY CX600 M1 szerver ideális a szálak nagy fokú párhuzamosságát, nagy vektorokat és jelentős memória-sávszélességet igénylő HPC jellegű terhelésekhez.

 

A PRIMERGY CX600 M1 rendkívül nagy sűrűségű számítási teljesítményt biztosít egy 2U magasságú házban 8 független szerverrel, a szabványos 1U magasságú, kétfoglalatos rack szerverekhez képest kilencszeres számítási teljesítménnyel. Egy szabványos állvány akár 168 számítási csomópontot képes befogadni, így összesen eddig példátlan, több mint 500 TFLOPS/DP csúcsteljesítmény érhető el.

 

A PRIMERGY CX600 M1 szerverek Japánban, a tokiói és a tsukubai egyetemek számára nemrég megrendelt 25 petaflop teljesítményű szuperszámítógép-rendszer, az „Oakforest-PACS” alapját is jelentik. A 8208 számítási csomópontból álló rendszer a tervek szerint idén decemberben lép működésbe, és a világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépe lesz.

 

Uwe Neumeier alelnök és a Fujitsu EMEIA adatközponti termékekkel foglalkozó területének vezetője szerint: „A vállalatok egyre inkább magukévá teszik a digitális átállást, és a folyamat során minden eddiginél nagyobb szükségük van a nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúrára – például szimulációs és helyzetmodellezési célokra, beleértve a tárgyak internetéről (Internet of Things) származó adatok big data jellegű elemzését is. Mivel az új PRIMERGY CX600 M1 kialakítása a nagy mértékben párhuzamos feldolgozást támogatja, véleményünk szerint ez az egyik oka annak, hogy gyökeres változást képvisel, hiszen lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jövőbiztos adatközponti környezetben hasznosítsanak nagy adatmennyiségeket.”

 

Az új rendszerrel bővül a Fujitsu HPC-portfóliója, amely számítási hardvereszközöket, rendszerszoftvereket és felhasználói használatra kész middleware-t egyaránt tartalmaz. A FUJITSU PRIMEFLEX for HPC integrált rendszerének része, amelynek összes komponense előre definiált és ellenőrzött, és amelynek rendszerszoftverei és middleware elemei a projektekben történő azonnali használhatóság érdekében a gyárban előre telepítettek. A Fujitsu intuitív és innovatív webes HPC-munkahelyével – a HPC Gateway eszközzel – együttesen alkalmazva a felhasználók könnyen használható, ugyanakkor még nagyobb teljesítményű HPC-környezet előnyeit élvezhetik.

 

 

A megosztott infrastruktúra csökkenti az energiafogyasztást

A PRIMERGY CX600 M1 rendszer szervercsomópontjai közös, megosztott infrastruktúrát használnak, központi hűtőventilátorok és bekapcsolt állapotban csatlakoztatható tápegységek vannak beépítve a házba. Így csökken az energiafogyasztás, ugyanakkor az egyes csomópontok úgy szervizelhetők, hogy ez a többi csomópontot nem befolyásolja. Emellett a megosztott használatú komponensek teljes redundanciája biztosítja a rendszer nagyobb rendelkezésre állását.

 

Az ügyfelek választhatják a Fujitsu innovatív, közvetlenül a chipet hűtő melegvizes (45 °C) Cool-Central Liquid Cooling hűtési rendszerét is, amely közvetlenül a rendszer CPU és feszültségszabályozó eszközéből viszi el a hőt. Ez már önmagában képes a felére csökkenteni az adatközpont hűtési költségeit, és nagyobb sűrűséget tesz lehetővé, így akár a legambiciózusabb HPC-projektek is megvalósíthatók anélkül, hogy a meglévő adatközpontokban bővíteni kellene az energiaellátást és a hűtési funkciókat.