Kolivri: elindult az első magyar Virtuális Valóság (VR) videó és fotómegosztó oldal

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 14:22

A kreatív mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó, budapesti székhelyű ARworks ma elindította a Kolivri nevű, Virtual Reality (VR) videó- és fotómegosztó platformját. Ez az első magyar fejlesztésű weboldal, amely képes lejátszani és megjeleníteni 360 fokos videókat és fotókat, valamint VR szemüvegre optimalizált mobiltelefonos alkalmazásokkal is rendelkezik. A Kolivri a www.kolivri.com címen érhető el.

Az indulás alkalmából a Kolivri készítői egy 360 fokos videót és fotót és készítettek a Margitszigeten drukkoló tömegről, amivel nem csak meccs utáni hangulat, hanem a 360 fok nyújtotta élmény is bemutatható, hiszen a néző úgy érezheti, mintha ott lett volna a csapat teljesítményét méltató szurkolók között.

 

Az idei évben számos bejelentésnek lehettünk tanúi a Virtuális Valóság (Virtual Reality) területén. Egyre több cég kezdett 360 fokos kamerákat és VR szemüvegeket gyártani, amelyek iránt Magyarországon is folyamatosan növekszik a kereslet. A VR nyújtotta élmény magával ragadja a nézőt, aki egy virtuális térben, az egér, vagy épp a mobiltelefon mozgatásával tekinthet körbe. Nem csoda, hogy technológiát azonnal elkezdték használni sportesemények, versenyek, koncertek, légi parádék rögzítésére, valamint előszeretettel alkalmazzák a turizmusban, vendéglátásban és az autóiparban is.  

 

A mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó ARworks erre reagálva hozta létre a Kolivri nevű rendszerét, melynek segítségével bárki nézhet VR videót, akár VR szemüveggel vagy anélkül, saját számítógépén vagy mobiltelefonján. A hazai viszonylatban egyedülálló megoldást több hónapnyi fejlesztés és tesztelés alapozta meg, hogy a Kolivri a lehető legtöbb okostelefonon működjön.

 

Az indulással kapcsolatban Budaházy Szabolcs, az ARworks ügyvezetője és alapítója elmondta: „Minden látogatót szeretettel várunk a Kolivri oldalán. A 360 fokos videókkal és fotókkal bárhová elutazhatunk a világon, körbenézhetünk városok felett, de meghallgathatunk koncerteket, vagy beülhetünk egy versenyautóba.  A Kolivri elindulásával mindenki számára elérhetővé szeretnénk tenni a VR tartalmakat, ezért olyan rendszert építettünk, amely okostelefonon is kiválóan működik.”

  

A Kolivri számára most a legfontosabb a stabil növekedés, így a nemzetközi mellett hazai közönségre, és tartalomgyártókra is számít. Ezzel kapcsolatban Budaházy Szabolcs elmondta: „Szeretnénk, ha mindenki megtalálná a számára érdekes és izgalmas videókat a Kolivri oldalán. Ugyan a 360 fokos kamerák még csak egy szűk körben terjedtek el, de hiszünk abban, hogy hamarosan egyre több amatőr és profi tartalom készül majd Magyarországon.”

 

A Kolivri lényege, hogy az internetes oldal mellett Android és iOS alkalmazással, valamint a Samsung Gear VR szemüveggel is működik. A Kolivri hamarosan elérhető lesz Oculus Rift szemüvegen, a jövőbeni tervek között szerepel még a HTC Vive-ra, valamint a Playstation VR szemüvegre történő fejlesztés is.