Ezek a legnépszerűbb OKJ-s képzések és tanfolyamok az internetes keresések alapján

forrás: Prím Online, 2016. július 12. 10:39

A szépségipari és vendéglátóipari képzések vezetik a legkeresettebb OKJ-s képzések rangsorát 2015-ben, vagyis a kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt a legnagyobb az érdeklődés az interneten keresztül – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből.

A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő csak az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzés már érettségi után megkezdhető. 

 

További főbb megállapítások:

 

Részletes kutatási eredmények:

Az Online Service Selector Kft. keresőmarketing szakértői által végzett hiánypótló kutatás célja az volt, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül kiderítsék, melyek a legnépszerűbbek. A kutatás alapjául a Google magyarországi keresési statisztikái szolgáltak.

 

„Az elemzés előnye, hogy nem egy-egy piaci szereplő adataira, hanem a legszélesebb körben tájékozódásra használt internetes kereső, a Google adatbázisára épít. Ez egy olyan megkérdőjelezhetetlen adatforrás, amely alapján összeállított OKJ-s képzések rangsora egy objektív és megbízható listának tekinthető.” – kommentálta az eredményeket Andrási Tamás, az Online Service Selector Kft. ügyvezetője.

 

Az elemzés során a szakértők összesen 144 olyan szakképesítést azonosítottak be, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben, és ezeket vetették további részletes elemzés alá. A kiválasztott 144 szakképesítésre irányuló képzés keresési összvolumene a tavalyi évben meghaladta az 1,3 millió keresést. A szakértők képzésenként vizsgálták a keresések nagyságrendjét, amely során megállapították, hogy egy-egy képzésre akár 30-40 féle kifejezéssel is kereshetnek az érdeklődők a Google-ban. A vizsgálat a 15 ezer fősnél nagyobb magyarországi településekre is kiterjedt, a településnevekkel kombinált keresési statisztikákat is számításba vették, mivel a hagyományos tantermi képzésekre gyakran helyszínnel kombináltan is keresnek az érdeklődők.

 

Az eredmények kiértékelése során több szakképesítés esetén is szükséges volt összevonásokat alkalmazni, mivel a keresési szokásokból nem volt egyértelműen meghatározható, hogy pontosan melyik OKJ-s szakmára irányul az érdeklődés. Pl. a „mérlegképes könyvelő” esetén a legtöbben általánosan keresnek, nem pedig speciális könyvelői szakterületekre, mint „vállalkozási”, „államháztartási”, „IFRS” stb. Ehhez hasonló összevonásokat 56 szakképesítésnél alkalmaztak az elemzés során. 

 

A következő táblázatban a szakképesítések összevonása utáni 25 legnépszerűbb OKJ-s képzéssel megszerezhető szakmát közöljük:

 

 

 Forrás: Online Service Selector Kft.: Legkeresettebb OKJ képzések/tanfolyamok 2015-ben, a Google Adwords Kulcsszóválasztó eszközének felhasználásával

 

A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzéshez érettségi szükséges, 6 pedig szakmai előképzettséggel kezdhető csak meg.

 

Az elemzés során sok esetben a hivatalos szakképesítés nevétől eltérő, köznyelvben elterjedt keresési kifejezéseket vagy a korábbi OKJ-ban használt szakképesítés elnevezéseket is figyelembe kellett venni, jelentősen kibővítve ezzel a kulcsszókutatás dimenzióit. További kihívást jelentett a rövidített, egyszerűsített és ékezet nélküli szóalakok azonosítása, tekintettel a mobil eszközökön történő keresések népszerűségének növekedésére, amelyek aránya már eléri a 30 százalékot (táblagépek részesedése 6 százalék) az OKJ-s képzések területén.

 

„Annak érdekében, hogy a listában is szereplő, legnépszerűbb OKJ-s képzések iránt érdeklődők döntését megkönnyítsük, nemrégiben indítottuk el a melyiktanfolyam.hu honlapot, ahol további hasznos információkat találhatnak a látogatók a szakmaválasztáshoz, míg a konkrét képzési ajánlatokat a már 5 éve működő melyiksuli.hu oldalon hasonlíthatják össze egymással.” – nyilatkozta Andrási Tamás, a honlapokat működtető Online Service Selector Kft. ügyvezetője. 

 

 

Forrás: Online Service Selector Kft.: Legkeresettebb OKJ képzések/tanfolyamok 2015-ben, a Google Adwords Kulcsszóválasztó eszközének felhasználásával

Bázis: min. havi 100 kereséssel rendelkező OKJ képzésekhez/tanfolyamokhoz kapcsolódó internetes keresések, n=1,3 millió keresés

 

A kutatás során vizsgált kb. 1,3 millió keresés megoszlása ágazatok szerint rendkívül színes, de a keresések kétharmada (66 százaléka) csupán 7 területre korlátozódik, ez pedig a szépségipar, a vendéglátóipar, a gépészet, a kereskedelem, a közgazdaság, az oktatás és az egészségügy. Az iparági megoszlásokat vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az építőipari, élelmiszeripari, faipari, turisztikai, szociális, ügyviteli és könnyűipari területeken induló OKJ tanfolyamok iránti érdeklődés mérsékeltebb az online keresési csatornán keresztül.