Viharos volt az idei EFOTT

Czipperer Dia, 2016. július 22. 16:11

A harmadik velencei EFOTT sem volt viharoktól mentes. Míg néhány éve megúsztuk egy masszív viharral, utána a Velencei-tóban igyekeztünk lehűteni magunkat a koncertek között. Most azonban nem volt éppenséggel strandidő, sőt mi több, az is nagy szó, hogy a koncerteket megtartották, és a fesztiválozó közönség helyt állt.

A szerdai nagy vihar azért okozott fennakadásokat és kételyeket sokaknak, hogy vajon folytatódik-e a fesztivál. A korábbi velencei fesztiválhoz képest azonban a szervezők is sokkal felkészültebben várták, hogy lecsapjon a rossz idő.

 

Közeledik a vihar az EFOTT-ra

 

Hangosbemondón közölték a fesztiválozókkal, hogy érkezik a rossz idő, vonuljanak fedett helyre. Ez jelen esetben a Rauch Arénát jelentette, mai tényleg védett az esőtől. Persze a sátrakba is vissza lehetett vonulni, de nem mindenkinek bírta a strapát a kis jószág. Azt hittük, a Rauch Arénában nyomorogni fogunk a szerdai vihar alatt, de úgy tűnik, mindenki talált valahol egy kis zugot, mert kényelmesen elfértünk, nem volt olyan érzésem, hogy mindjárt összenyomnak.

 

A szervezők igyekeztek a maximumot kihozni ebből a helyzetből, és bár egy órás csúszással, de úgy döntöttek, minden koncertet megtartanak fedett helyen, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Katasztrófavédelem is áldását adta rá. Így sajnos rövidebbek is voltak a performance-ok. Talán ez volt a legjobb döntés, amit hozhattak.

 

 

Mint azt korábban Páll Lászlótól, az EFOTT műszaki vezetőjétől megtudtuk, természetesen a többi rendezvényhez hasonlóan szükség van egy biztonsági tervre, amely tartalmazza, milyen helyzetekben milyen elvárásoknak kell megfelelni. Van egy operatív törzs, amely együtt dolgozik: jelen esetben a rendőrség, a katasztrófavédelem és az EFOTT szervezői.

 

A viharra való készülés során az is nagy előnyt jelentett, hogy nem először volt Velencén az EFOTT. Míg 2012-ben a Vízivár teljesen „szűz” terep volt az EFOTT életében, addig mostanra már bejáratott helyszínnek minősül, hiszen 2015-ben is vleencén volt a fezstivált. Azonban az új terep bizony mindig egyedi szervezőmunkát igényel, és új kihívásokat állít a csapat elé.

 

Ami azonban nagy hátránya az EFOTT-nak, hogy mivel évről évre vándorol, nem tudják az adott helyet teljesen a fesztiválra szabni tanulva az előző évek hibáiból. Velencén a tájékoztatás, vészforgatókönyv elég jól vizsgázott idén, de a terep adottságai miatt sártenger és bokáig érő víz fogadta a fedett helyről az autóhoz, vonathoz igyekvőket.

 

Mi egy kicsit a szerdai vízben járás után meg is fáztunk, és csak pénteken merészkedtünk le újra. Bár ezen a napon megint esett az eső, de korántsem volt olyan vészes a helyzet, mint szerdán. Egyedül a töménytelen mennyidégű sarat volt nehéz kikerülni.

 

A 2012-ben bevezetett fesztiválkártyás megoldás volt még egy bizonytalan pontja a viharos időszaknak. Bár évek óta jól működik a rendszer, bizony egy esetleges áramszünet esetén ezek a kártyák használhatatlanokká válnak, mivel a terminálok nem üzemelnek, így a kedves fesztiválozót sme tudják kiszolgálnia pultosok. Sajnos mi is jártunk így a Rauch Aréna egyik pultjánál, de szerencsére a helyzet rövid időn belül megoldódott, és csak az egyik helyen ment el az áram. Szóval túlélhető volt a helyzet, de mindenesetre eddig bele sem gondoltam, hogy egy áramszünet esetén nagyon könnyen víz nélkül maradhatok, hiába lapul készpénz a zsebemben.

 

Azonban az EFOTT népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint a fesztiválozó tömeg kitartása, akik még zuhogó esőben is táncoltak, felhőtlenül buliztak. Bár idén a tavalyinál jóval kevesebben fesztiváloztak Velencén, az időjárás ellenére még mindig szép szám gyűlt össze a tóparton az 5 nap alatt: több mint 60 ezer ember tombolt a koncerteken és élvezte a kulturális, szabadidős programokat, sportokat.