A Magyar Telekom 2016. második negyedéves eredményei

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 7. 13:16

A Magyar Telekom közzétette 2016. második negyedévre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

Csoportszintű eredmények:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christopher Mattheisen vezérigazgató így nyilatkozott: 

„Örömmel számolok be arról, hogy az elmúlt negyedévek során a működésünkben elért kedvező trendek folytatódtak az idei év második negyedévében. Noha az összbevételünk 6,5%-kal csökkent 2015 második negyedévéhez képest, ez elsősorban az energia üzletággal kapcsolatos döntéseink, valamint az EU források magyarországi lehívásának átmeneti lassulásából fakadó alacsonyabb Rendszerintegráció és Információs Technológia bevételek miatt következett be. Ezeknek a bevételeknek a hozzájárulásától eltekintve, az alaptevékenységet összehasonlítva elmondható, hogy bevételeink tovább nőttek (+2,2%-kal) a magasabb  mobil adat- és készülékértékesítési, valamint a megnövekedett vezetékes szélessávú és TV bevételeinknek köszönhetően. Ugyanakkor, a Csoport EBITDA 2,0%-kal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest mivel a magasabb egyéb működési költségek hatása ellensúlyozta a bruttó fedezet javulását és a személyi jellegű ráfordításokon elért megtakarítást.

2015 első félévéhez képest a Csoport bevételek 7,0%-kal csökkentek elsősorban az alacsonyabb energia és a RI/IT bevételek miatt, amit részben ellensúlyoztak a növekvő telekom bevételek. A teljes operáció területén a 4G hálózat fejlesztésre fordított erőfeszítéseinknek köszönhetően a mobil internet és készülékértékesítési bevételeink jelentősen emelkedtek, miközben a hangalapú bevételek csökkentek. A vezetékes hálózatfejlesztést követően Magyarországon képesek voltunk tovább növelni a vezetékes szélessávú internet és TV előfizető bázisunkat magasabb egy főre jutó árbevétel mellett. Az integrált Telekom márkán alapuló, négy szolgáltatást összekapcsoló Magenta1 ajánlatunk, melyet Csoport szerte kínálunk ügyfeleink számára, szintén hozzájárult márkánk és szolgáltatásaink további népszerűsítéséhez.

Az EBITDA 5,0%-kal javult 2016 első felében az előző év azonos időszakához képest. Ez nem csak a bruttó fedezet növekedésnek, hanem a személyi jellegű ráfordításokon elért jelentős megtakarításnak, és az első negyedéves egyszeri profit fokozó tételeknek köszönhető. A Csoport szintű Capex 2016 első felében gyakorlatilag változatlan maradt az előző év első feléhez képest, ami a Szabad Cash Flow folyamatos emelkedéséhez vezetett. A Csoport Szabad Cash Flow az első félévben meghaladta a 20 milliárd forintot a megnövekedett végkielégítések, a hiteltörlesztés és beruházói szállítói kötelezettségek kiegyenlítése ellenére. A nettó eladósodottsági ráta a 2015. év végi 42,9%-ról 42,4%-ra javult a rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségek mérséklődésének köszönhetően. Az első negyedévhez képest kismértékű növekedés figyelhető meg az eladósodottságunkban a 2016. májusi osztalékfizetés miatt. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a nettó eladósodottsági ráta az év második felében tovább fog csökkenni.

Az idei évi teljesítményünk eddig összhangban van a várakozásainkkal, és örömmel megerősítem a korábbi célkitűzéseinket. A kétségek elkerülése végett szeretnénk kijelenteni, hogy az első negyedév egyszeri profitot növelő tételeire számítottunk, és azok hatását figyelembe vettük a terveinkben.”