Csatahajó épült a World Trade Center romjaiból

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 12. 10:52

A USS New York csatahajót 1911. szeptember 11-én kezdték építeni. Pontosan 90 évvel később, ugyanezen a napon érte terrortámadás az Egyesült Államokat. A tragikus események örök mementójául a haditengerészet éppen készülő új hadihajóját a 90 éves elődről nevezték el, monumentális testéhez pedig több tonnányi acélt használtak föl az ikertornyok törmelékéből. Augusztus 15-én a DoQ olyan hadihajók világába kalauzol, amelyeknek sorsfordító történelmi szerepeket tulajdoníthatunk.

15 évvel ezelőtt az USA Haditengerészete egy 208 méter hosszú, 25.000 tonnás és csaknem 200 milliárd forintba kerülő hadihajó tervezésén dolgozott. Ezzel egy időben, szeptember 11-én az Egyesült Államokat több terrortámadás érte, a célpontok között voltak a Világkereskedelmi Központ ikertornyai is. Az akkori kormányzó, George Pataki kérésére a tervezett hajót 9/11 emlékére New York névre keresztelték. A hadihajó építése során 7,5 tonnányi acélt használtak fel a World Trade Center romjaiból. A 2008 márciusában átadott csatahajó saját mottója a terrortámadásra reflektálva a következő: „Sosem felejtünk!” Jelszavának megfelelően a USS New York a terror elleni küzdelem egyik zászlóshajója, bevetése óta több sikeres akcióban vett részt.

 

 

Az eredeti, légvédelmi lövegekkel és radarral felszerelt USS New York kiszolgált két világháborút, megjárta Észak-Afrika és Ivo Dzsima partjait, túlélt kísérleti atomtámadásokat, majd egy amerikai löveg végzett vele, amikor céltáblának használták nukleáris fegyverek tesztelésekor. A DoQ-n augusztus 15-én képernyőre kerülő Legendás csatahajók című sorozat újjáéleszti az eredeti USS New York és a Normandiai partraszálláskor szolgáló testvérhajójának, a Texasnak történetét.

 

Legendás csatahajók új részekkel augusztus 15-én, 21.05-tól a DoQ műsorán.