Az ABB felmérése szerint az eszközgazdálkodás egyre fontosabb szerepet játszik a vasúti ágazatban

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 16. 15:54

Az ABB a vasúti ágazat felső vezetőinek bevonásával készített globális felmérése azt mutatja, hogy az információtechnológia (IT) és az üzemeltetés-technológia (OT) rendszerek egyre nagyobb fokú integrálása kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú tervezésben.

Az ABB megközelítőleg 200, nagy vasút-üzemeltető cég felső vezetőjének bevonásával készített globális felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy látja: az információtechnológia (IT) és az üzemeltetés-technológia (OT) integrálásával támogatott eszközgazdálkodás a vállalatuknál jelentősen hozzájárul a pénzügyi és az üzemeltetési célok teljesítéséhez. Mintegy 88 százalékuk prioritásnak tekinti az eszközgazdálkodást, míg kétharmaduk úgy véli, hogy az elmúlt 12 évben megnőtt az eszközgazdálkodás fontossága.   

 

A válaszadók többsége azon az állásponton van, hogy az IT- és OT-alkalmazások integrálása hasznos lenne, és elősegítené a vállalaton belül a szakterületek közötti együttműködést, amelyet a válaszadók 75%-a jelenleg problematikusnak tart. Az IT-OT integrálás eszközgazdálkodásra gyakorolt pozitív hatásai között a vezetők a következőket sorolták fel: nagyobb fokú biztonság, nagyobb megbízhatóság, jobb tőkekihasználás, jobb hatásfokú üzemeltetés és karbantartás, a munkaerő magasabb termelékenysége, a szervezet jobb átláthatósága és jobb hosszú távú tervezés. 

 

 

Közel 60% véli úgy, hogy a hosszú távú tőkebefektetési tervezés kiemelten fontos az eszközgazdálkodási törekvéseikben, míg egy negyedük ennek a tervezésnek közepes fontosságot tulajdonít.  A vasút-üzemeltetők jelentősen javíthatnák az ilyen típusú tervezést, ha figyelembe tudnák venni a meglévő eszközeik “egészségi” állapotát, azonban a múltban ez a kihívás megoldatlan maradt.  

 

„Ez ideális felhasználási terület a Dolgok, Szolgáltatások és Emberek Internete (IoTSP) szempontjából: például a több érzékelő és vezeték nélküli kommunikáció olyan naprakész információkat adhat, amelyek jól felhasználhatók az eszközkarbantartás és az eszközpótlás tervezése során” – mondta Massimo Danieli, az Energetikai Hálózatok divízióhoz tartozó energiahálózat-automatizálási üzleti egység vezetője. „A különböző rendszerek és az érdekelt felek csoportjainak összekötésével a szervezetek hatékonyabbak és eredményesebbek lesznek eszközeik fenntartásában, ami nagyobb megbízhatóságot eredményez a végfelhasználók számára is.”         

 

Paul Barness, az egyesült királyságbeli Route Asset Management Team projektmenedzsere az eszközgazdálkodást kulcsfontosságú stratégiai tényezőnek tekinti. „Ha több ezer kilométernyi vasúti pályánk és több százezernyi eszközünk van, mit kell ma tudnom ahhoz, hogy ezeket holnap hatékonyabban üzemeltethessem? Sok összetevőből a hatékony üzemeltetéshez szükséges összkép megalkotásához korlátozottak a képességeink. Nos, ez az a terület, ahol meglátásunk szerint az IT/OT integrálása jelentős előrelépést hoz számunkra.”