Egyre több az egyedülálló diplomás

forrás: Prím Online, 2016. október 7. 10:49

Kutatók szerint a "szingliség" nem feltétlenül önként vállalt életforma, hanem lehet kényszerű, de akár akaratlan döntés következménye is, ráadásul elterjedtségét az iskolai végzettség szintje is befolyásolhatja. A Randivonal.hu legfrissebb, közel 300 ezer társkereső demográfiai adatából készült kutatásából kiderül, hogy ez mennyire igaz.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Magyarországon 19%-ra nőtt a diplomások aránya a 25 év felettiek körében. Emellett egy másik, ennél jóval kedvezőtlenebb tendencia is megjelent: a kétezres évek elejétől 30%-kal nőtt az egyszemélyes háztartások száma, ami így átlépte az 1,3 milliót. Egyre több tehát az egyedülálló, magányos ember hazánkban, ráadásul a Randivonal kutatása szerint ez a felsőfokú végzettségűeket érinti leginkább. A számokból ugyanis kiderül, hogy a társkeresők körében jóval magasabb a diplomások aránya az országos átlaghoz képest.

 

A kutatási eredményekből készült térképen látszik, hogy Budapesten már minden második társkereső diplomás, de Hajdú-Bihar, Csongrád és Baranya megye is jóval az országos átlag felett található. Egyedül Nógrád megyében alacsonyabb ez az arány, minden más megyében felette van (Komárom-Esztergomban megfelel az országos átlagnak).

 

A KSH adatai azt mutatják, hogy míg a nőknél érdekes módon az iskolai végzettség emelkedésével együtt nő az egyedüllét aránya, addig a férfiaknál éppen ennek az ellenkezője igaz: minél magasabb az iskolai végzettség, annál alacsonyabb az egyedül élők aránya. Szakértők szerint ennek oka, hogy a magasabban képzett, de kevesebb férfi könnyebben talál az elvárásainak megfelelő partnert, mint a magasabban képzett nők, akik egyébként is többségben vannak a férfiakkal szemben. A férfiaknál mind a középfokú végzettségű, mind az egyetemet, főiskolát végzetteknél a harmincas évei elején járók élnek a leggyakrabban egyedül.