Az okostelefonok elterelik a figyelmünket és csökkentik hatékonyságunkat a munkahelyen

forrás: Prím Online, 2016. október 5. 10:55

Míg az okostelefonok segítenek a kollégákkal való kommunikációban, emailjeink gyors megválaszolásában, és sürgős feladataink elvégzésében, valójában csökkentik hatékonyságunkat egy új pszichológiai kísérlet szerint, melyet a Kaspersky Lab megbízásából a Würzburgi- és a Nottingham-Trent-i Egyetemeken végeztek.

A kísérlet összefüggést fedezett fel a résztvevők és az okostelefonjuk közötti távolság valamint a hatékonyság között. Amikor a résztvevők okostelefonjait elvették, teljesítményük 26%-kal javult. A kísérletben 95 személy vett részt, akik 19 és 56 év között voltak. A kutatók a résztvevők viselkedését tesztelték a Würzburg-i és Nottingham-Trent-i Egyetemek laboratóriumaiban. Gondot fordítottak az azonos kísérleti körülmények kialakítására és a nemek kiegyensúlyozott eloszlására mindkét helyszínen. 

 

A résztvevőknek egy koncentrációs tesztet kellett elvégezni négy különböző körülmény között: az okostelefonjukkal a zsebükben, az asztalukon, a fiókjukba zárva és úgy, hogy a telefon a szobán kívül van. Az eredmények jelentősek - a teszteredmények akkor voltak a legalacsonyabbak, amikor az okostelefon az asztalon volt, de minden további távolsági szinttel a résztvevők és okostelefonjaik között a teljesítmény növekedett. Összességében az eredmények 26%-kal voltak magasabbak, amikor a telefonok nem voltak a szobában. 

 

Az elvárásokkal ellentétben az okostelefon hiánya nem tette a résztvevőket idegessé. A szorongási szintek következetesen alakultak az összes kísérletben. Habár általában véve a nők többet szorongtak, mint a férfiak, ami arra engedte következtetni a kutatókat, hogy a munkahelyi szorongásra nincsenek hatással az okostelefonok (vagy azok hiánya), viszont hatással lehet rá az alkalmazottak neme. 

 

 

"Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az okostelefon hiánya negatív érzelmi hatásokkal bír, viszont más tanulmányok azt is bizonyították, hogy az okostelefon elterelheti tulajdonosa figyelmét. Más szóval az okostelefon jelenléte és hiánya is akadályozhatja a koncentrációt" - mondja Jens Binder a Nottingham-Trent-i Egyetem kutatója. "Összegezve tanulmányunk eredményei szerint az okostelefon hiánya az, ami javítja a koncentrációt" - fűzi hozzá Astrid Carolus a Würzburgi Egyetemtől. 

 

A kísérlet alátámasztja egy korábbi kutatás eredményeit, mely a Digital Amnesia at Work címet viseli. Ebben a kutatásban a Kaspersky Lab azt találta, hogy a digitális készülékek rossz hatással lehetnek a koncentrációra. Például munkahelyi meetingeken a digitális készülékeken való jegyzetelés csökkenti a meetingen történtek megértését. 

 

Bár a digitális készülékek munkahelyi betiltása lehetetlen, a legújabb eredmények a Digital Amnesia at Work eredményeivel együtt belátást adnak a cégek arra, hogy hogyan javítsanak alkalmazottaik hatékonyságán. 

 

"Jelenleg az alkalmazottak elvárják az állandó hozzáférést okostelefonjaikhoz, viszont hatékonyságuk növelhető a célzottan "okostelefon-mentes" munkaórák bevezetésével. Ennek egyik módja a "meeting szabályok" betartása, mint például a telefonok és a számítógépek használatának betiltása üzleti megbeszéléseken" – mondta Dragan Martinovic, a Kaspersky Lab kelet-európai régiójának ügyvezető igazgatója. "A vállalatoknak azt is tudniuk kell, hogy a mai online üzleti világban az alacsony koncentrációs szintek kiberbiztonsági problémákhoz vezethetnek. A célzott támadásokat például csak akkor lehet felismerni, ha az alkalmazottak éberek és figyelnek a váratlan és szokatlan emailekre. Ezért létfontosságú, hogy a cégek biztonsági intézkedéseket tegyenek, ideértve a különböző továbbképzéseket, melyek az alkalmazottak éberségét növelik függetlenül attól, hogy használnak-e okostelefont a munkahelyen vagy sem." 

 

Az elmúlt két évben a Kaspersky Lab a digitalizáció társas hatásait is kutatta, és azt, hogy a digitalizáció által hogyan válnak kiszolgáltatottabbá az emberek a kiberbűnözéssel szemben. Az eredmények áttekintése elérhető az amnesia.kaspersky.com oldalon. 

A jelentéseket innen lehet letölteni: 

Hatékonyabbak vagyunk okostelefonok nélkül: https://kas.pr/tempted

Hogyan váltak az okostelefonok digitális társainkká: https://kas.pr/digitalcompanions