A Samsung megkezdte a 14 nanométeres FinFET technológián alapuló viselhető eszközökre szabott alkalmazásprocesszorok tömeggyártását

forrás: Prím Online, 2016. október 12. 12:45

A félvezető technológiában iparágvezető Samsung Electronics bejelentette, hogy megkezdte az Exynos 7 Dual 7270 sorozatgyártását. Ez az az első olyan mobil alkalmazásprocesszor (AP) a piacon, amelyet a 14 nanométeres (nm) FinFET technológiát alkalmazva kifejezetten a viselhető mobileszközökhöz fejlesztettek ki. Emellett ez az első olyan eszköz a kategóriájában, amely a teljes körű csatlakoztathatósági funkciók és az LTE modemek integrációját kínálja.

2015 óta a Samsung iparágvezetőként egyre kiterjedtebb módon, a termékek egyre szélesebb skálájához alkalmazza a 14 nm-es technológiát, prémium okostelefonoktól kezdve a belépő szintű mobileszközökig. Az Exynos 7270 alkalmazásprocesszorral a vállalat egyúttal a viselhető mobileszközökre is kiterjeszti ennek a csúcstechnológiának az előnyeit.

 

„Az Exynos 7270 új fejezetet nyit a kimondottan a viselhető eszközökhöz készült egylapkás rendszerek (System on Chip, SoC) területén” – jelentette ki Ben K. Hur, a Samsung Electronics System LSI marketingrészlegének elnökhelyettese. – „Ez a csúcstechnológiás feldolgozási technológiánkon alapuló alkalmazásprocesszor a nagyszerű energiatakarékosság, a 4G LTE modemek és a teljes körű csatlakoztathatósági megoldások, valamint a viselhető eszközökre szabott innovatív csomagolási technológia kombinációja. Olyan korszakalkotó megoldás, amely nagyban felgyorsítja a viselhető eszközök szélesebb körű elterjedését, átlépve a jelenlegi megoldások korlátait, például az energiafogyasztást és rugalmatlan kialakítást.”

 

A két Cortex-A53 magos Exynos 7270 maximálisan kiaknázza a 14 nanométeres technológia adta lehetőségeket, 20 százalékkal jobb energiahatékonyságú 28 nanométeres technológiájú elődjéhez képest, ami jelentősen megnöveli az akkumulátor üzemidőt. Az integrált Cat.4 LTE 2CA modemmel az új alkalmazásprocesszor lehetővé teszi a viselhető mobileszközök számára, hogy önálló készülékként csatlakozzanak mobil hálózatra. A különböző készülékek közötti internetmegosztás és adatátvitel az eszközbe beépített WiFi és Bluetooth kapcsolódási lehetőséggel is megvalósítható. Az integrált kapcsolódási lehetőségek támogatják ezen kívül az FM (frekvenciamoduláció) rádiót, valamint a GNSS (globális navigációs műhold rendszer) megoldásnak köszönhetően a helyfüggő szolgáltatásokat.

 

 

A speciális 14 nm-es FinFET technológia mellett a Samsung innovatív csomagolási technológiája, a SiP (System in Package, csomagba ágyazott rendszer) – ePoP (embedded Package on Package, beágyazott csomagolás) segítségével az Exynos 7270 kiemelkedő teljesítményt és energiatakarékosságot nyújt egy, a viselhető eszközökre optimalizált kompakt megoldásban. A technológia az alkalmazásprocesszor, a DRAM és a NAND flash memóriachipek, valamint a PMIC (power management IC, energiakezelési IC) megoldások kombinációja egyetlen csomagban. A megoldás az elődjénél több funkciót kínál azonos 100 négyzetméteres (mm2) területen, emellett magassága körülbelül 30 százalékkal kisebb, mint elődéjé. Így az eszközök gyártói számára bővül a nagy teljesítményű, ultravékony viselhető eszközök fejlesztésének lehetősége. 

 

A fejlesztési folyamat felgyorsítása érdekében egy Exynos 7270 alkalmazásprocesszorból és különböző szenzorokból álló, NFC (rövid hatótávú kommunikációs) szabványrendszer jelenleg is elérhető a készülékgyártók és a vásárlók számára.