Visszatér Budapestre a CREW: a világ kutyaszemszögből videós sisakkal

forrás: Prím Online, 2016. október 25. 08:10

Öt év után visszatér Budapestre a CREW belga művészeti kollektíva, amely a virtuális, a kiterjesztett és az immerzív valósággal kísérletezik, és korszakalkotó technológiájával hoz létre rendhagyó produkciókat. Ezúttal október 25- 26-27-én a Reality Research Festival látogatóit repítik el egy másik világba. A C.a.p.e._Drop_Dog című produkció során a közönség tagjai egy videós sisak segítségével azt is megtapasztalhatják, milyen érzés egy kutya bőrébe bújni.

A belga CREW művészi kísérletei láthatóvá kívánják tenni azt, hogyan változtat meg minket a technológia. A C.A.P.E. (Cave Automatic Personal Environment) egy immerzív performansz, amelyet a résztvevők egyenként élhetnek át. Korszakalkotó technológiájával a C.a.p.e._Drop_Dog a látogatókat egy másik világba küldi, ahol két sajátos, rövid történetbe csöppennek. Miközben a néző a térben mozog, a külső megfigyelőknek úgy tűnik, mintha egy ember-kiborg különös táncát járná – pedig közben pedig átéli az emberi lét, az emberi természet és percepció valódi törékenységét.  A rendhagyó élményt október 25, 26 és 27-én (kedd, szerda, csütörtök) 16 és 22 óra között lehet kipróbálni a budapesti Reality Research Festival programjában. Indulás 20 percenként a Gödör Klubtól (1061 Budapest, Király u. 8-10., Central Passage).

 

 

A belga CREW kollektíva az elmúlt 12 évben készült előadásaiban és interaktív installációiban rendszeresen kísérletezik az úgynevezett immerzív technológiai környezet művészeti alkalmazásával és a neuro-fiziológia által felvetett filozófiai kérdésekkel. A sokoldalú kollektíva munkássága egy közös utópisztikus vágyból fakad: olyan médiumot keresnek, amely egyszerre elemzi és kiterjeszti a valóságunkat. Ez az immerziót, az „elmerülést” célzó szándék a CREW élő-művészetének az alapja. A csoport hibrid művészeti formákat hoz létre, munkáit pedig különböző műfajokban és helyszíneken (pl. előadóművészetek, vizuális művészetek, nagy léptékű társadalmi események, tudományos konferenciák) hozza létre. A társulat 2011-ben már járt Budapesten, akkor a Terra Nova című előadást mutatták be a világon másodikként a PLACCC Fesztiválon. 

 

CREW (BE): C.a.p.e._Drop_Dog

Időpontok: 2016. október 25, 26, 27.  16.00-22.00 között, indulás 20 percenként 

Helyszín: Gödör Klub (1061 Budapest, Király u. 8-10., Central Passage)

 Jegyváltás ellenében látogatható program. Jegyek: http://placcc.jegy.hu/ 

 

A program a Reality Research Festival része, amely október 21. és 27. között első alkalommal várja az új technológiák iránt érdeklődőket Budapesten. A rendezvény célja, hogy művészeti, fejlesztői és kutatói szempontokból egyszerre értelmezze, hogyan ékelődnek be  az új technológiák, az AR – augmented reality (kiterjesztett valóság), a VR– virtual reality (virtuális valóság) és az MR– mixed reality(kevert valóság) az észlelési és a tudati zóna közé, illetve hogyan befolyásolják a körülöttünk lévő világ megismerését, feldolgozását. A valóságkutatók hete a PLACCC Nemzetközi Művészeti Fesztivál és a 2007 óta működő,  technológiai innovációval foglalkozó labor, a Kitchen Budapest kezdeményezésére született meg több más hazai és nemzetközi kulturális szervezet közreműködésével. A Reality Research Festival központja a Kubik Coworking Iroda alagsorában talált otthonra (13. kerület, Jászai Mari tér 5-6.).

 

Részletes program: 

https://www.facebook.com/events/228920377523233/?notif_t=plan_user_associated&notif_id=1477234427746804 

http://realityresearch.info/ 

http://placcc.hu/2016/10/10/reality-research-festival/