A Vodafone legmodernebb távfelügyeleti rendszere óvja az állatok életét

forrás: Prím Online, 2016. október 27. 11:08

A Vodafone IoT (Internet of Things) megoldásai teszik biztonságosabbá a világ legérzékenyebb állatainak életét, valamint könnyítik meg gondozóik munkáját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Vodafone és alvállalkozó partnere, a CubiLog által kifejlesztett távfelügyeleti megoldás gondoskodik arról, hogy a világ legkülönlegesebb rágcsálójának, a csupasz turkálónak és az egyik legritkább rovarnak, a levélvágó hangyának a terráriumában állandó legyen a hőmérséklet. 

Afrika száraz éghajlatú területein, Szomáliában, valamint Etiópia és Kenya keleti felében élő csupasz turkáló rendkívül érzékeny a hőingásokra, ezért az állatkertben látható állatoknak is állandó hőmérsékletet kell biztosítani. A terráriumokban alkalmazott IoT megoldásnak köszönhetően a gondozók azonnali értesítést kapnak arról, ha az állatok férőhelyének hőmérséklete valamilyen ok miatt eltér a kívánatostól, és még azelőtt tudnak reagálni a jelzésre, mielőtt baj történne az állatokkal. Az állatkertben élő csupasz turkáló családot a Vodafone örökbe is fogadta. 

 

Azonos elven működő IoT rendszert fejlesztett a Vodafone a világ egyik – testméretéhez képest − legerősebb állata, a Dél-Amerikában honos levélvágó hangya terráriumába is, amely a hangyakolónia táplálékát adó, felszín alatti „gombakert” hőmérsékletét figyeli a nap 24 órájában. 

 

 

Az IoT technológia méréseinek köszönhetően a hőmérséklet mellett a gondozók mindkét állat esetében folyamatosan nyomon tudják követni a terráriumok páratartalmának, illetve a tereket megvilágító fény erősségének alakulását is. Ezeknek a tényezőknek a folyamatos felügyelete szintén fontos az állatok szakszerű ellátásához. 

   

A felhőalapú távfelügyeleti rendszer mérési eredményei folyamatosan nyomon követhetőek és elemezhetőek az interneten, akár egy mobiltelefon képernyőjén, vagy bármilyen számítógépen is. A rendszer lehetővé teszi, hogy a szakemberek a lehető leggyorsabban észleljék a csupasz turkálók és a levélvágó hangyák számára biztosított környezet jellemzőinek esetleges megváltozását, és időben közbe is avatkozhassanak. 

 

„Az állatkert mint sokaknak, nekem is az egyik kedvenc időtöltési helyem volt gyermekkoromban. Különösen nagy öröm számunkra, hogy immár szakmailag is támogatni tudjuk ennek a lenyűgöző, 150 éve töretlen sikerrel működő intézménynek a napi működését. Az egymással a megfelelő technikai feltételek mellett kommunikáló gépek az élet egyre több területén nagy mértékben képesek hozzájárulni a folyamatok, rendszerek biztonságához és stabil üzemeltetéséhez” - mondta Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató helyettese. Király István hozzátette, hogy az IoT megoldások állandóan fejlődnek, és ahogyan ebben az esetben is, további funkciókkal bővíthetőek. 

 

 

A Fővárosi Állat-és Növénykert 2014 óta működik együtt a Vodafone-nal, az első két megoldás sikere pedig biztosítja, hogy a jövőben egyre több állat életében is - bár átvitt értelemben, de szerepet kapjon az Internet. 

 

„Az állatkert munkatársaként kollégáimmal együtt érdeklődéssel és nagy örömmel fogadtuk az együttműködést, valamint a közös fejlesztésű technológiai megoldást. Gondozóként különösen megnyugtató érzés számomra, hogy a hozzám tartozó, rendkívüli érzékeny állatok a nap 24 órájában biztonságban vannak, környezeti hőmérsékletüket bármikor ellenőrizhetem és az esetleges változásokról azonnal értesítést kapok. Az ilyen és hasonló 21. századi technológiai megoldások hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkánkat még magasabb színvonalon végezzük és még több érdeklődő arcot láthassunk a Varázshegy terráriumai előtt” - mondta Benyó András, a Fővárosi Állat-és Növénykert zoológiai szakértője, a csupasz turkáló, valamint a levélvágó hangya gondozója. 

 

A Vodafone és a CubiLog közös megoldása

A Vodafone és a CubiLog monitorozó rendszere egy sokoldalúan alkalmazható plug and play kialakítású készülék és egy felhő alapú felület összessége, amely érzékelők csatlakoztatásával alkalmazható környezeti paraméterek mérésére, épületek villamos ellátásának felügyeletére, elektromos berendezések vezérlésére, szabályozására. A központi egység alkalmas internet csatlakozásra, így a távoli elérés lehetősége is biztosított. Ennek köszönhetően a világ bármely pontján értesülhetünk rendszerünk aktuális állapotáról. Az egyedi igényeknek megfelelően szerkeszthető webes felület alkalmas riasztási üzenetek azonnali küldésére, amennyiben a mért, vizsgált paraméterek bármelyike eléri, vagy meghaladja a beállított határértéket, időintervallumot.