Az apák kulcsfontosságú szerepet töltenek be a gyerekek digitális életében

forrás: Prím Online, 2016. november 14. 09:58

A Kaspersky Lab a Masaryk Egyetem professzorával, David Smahel-lel együttműködve megvizsgálta, miként kezelik a szülők a gyerekek korai számítógép- és internet-használatából eredő kihívásokat. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy általában az apa feladatai közé tartozik megtanítani gyereké(i)nek a digitális eszközök használatát: tanácsot ad, hogyan kell biztonságosan használni az internetet és telepíti a biztonsági megoldásokat.

A legtöbb szülő arról számolt be, hogy jellemzően a gyerekek már önállóan tanulják meg, hogyan kell használni a digitális technológiákat, és ez a felügyelet nélküli tanulás csak tovább bővül, ahogy egyre idősebbek a gyerekek. A Kaspersky Lab vizsgálata szerint  az apák nagyobb valószínűséggel tanítják gyermekeiket, mint az anyák (60% és 40%). A gyerekek által használt digitális eszközök biztonságáról is többnyire az apák gondoskodnak (66%), míg az anyák második helyre szorultak (49%).

 

Általában mindkét szülő rendszeresen megbeszéli a gyerekekkel, hogy mit csinálnak az interneten, és segítik őket a bonyolult internetes kérdésekben. Ugyanakkor az apák még mindig vezető szerepet játszanak a tanácsadásban, hogyan kell használni az internetet biztonságosan, 44%-uk segíti, hogyan kell a bajt elkerülni online; ez az anyák esetében mindössze 35%.

 

Magyarországon a 0-6 éves korosztály 25%-a, a 7-10 évesek egyharmada szülői felügyelettel internetezik, ellenben a 11-13 és a 14-17 évesek magas arányú (65% és 88%) önálló számítógép használatával. A középiskolás korú fiatalokkal élő felnőttek egy része (37%-a) elismeri, hogy a gyerek többet tud, habár a gyerekek nagy többsége (71%) teljesen biztos benne, hogy ügyesebb, mint a szülei.

 

 

"Európában manapság szinte minden gyermek bizonyos életkortól már használ internetre csatlakoztatott digitális eszközt, ami azt jelenti, a szülőknek szükségszerűen muszáj foglalkozniuk a nevelés új aspektusaival is, mint például a digitális oktatással. Ha megnézzük a kutatási eredményeket, azt látjuk, hogy óriási különbségek vannak a különböző korú gyerekek internet-használata között, valamint látványos a digitális nevelés folyamatos alakulása, ahogy a gyerek nő. Az idősebb gyerekek nagyobb teret kapnak a számítógépes eszközök használatában és a szülők néha a gyerekek tudására támaszkodnak, ami nem mindig tökéletes, ráadásul ezzel súlyos kockázatnak teszik ki a kiskorúakat. Ezért az egyik legégetőbb kérdés ma a gyermekek online biztonságának megteremtése." - nyilatkozta David Smahel professzor a Masaryk Egyetemen.

 

"A szülőknek ma át kell gondolniuk, mi a jó vagy rossz a digitális eszközöket használó gyereknek, többek között az időtartamot és a megfelelő ellenőrzést illetően, ill. hogyan lehet biztosítani a biztonságos online jelenlétet. Ezért azt javasoljuk a szülőknek, hogy beszélgessenek el gyermekeikkel minden interneten felmerülő problémáról, adjanak nekik több tanácsot a biztonságot illetően, és természetesen ellenőrizzék a gyerekekeiket. Annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni a gyerekeket  javasoljuk a szülői kontroll funkciók használatát az ezt biztosító szoftvereken.” - tette hozzá Jan Sekera,a Kaspersky Lab közép-kelet-európai régiójának vezetője. 

 

A Kaspersky Lab az alábbiakat javasolja gyerekeinek biztonságának védelmében:

  1. Személyes adatok védelme: Tanítsa meg gyerekét a személyes adatok védelmének fontosságára. Győzödjön meg arról, hogy gyereke nem osztja meg közösségi felületeken saját és más jelszavát, telefonszámát, címét, és nem tölt fel fényképet mások engedélye nélkül.
  2. Tudatos böngészés: Néha közvetlen ismerőstől vagy rokontól érkezhet veszélyes link, ezért kiemelten fontos, hogy megbízható oldalakon böngésszünk. Tájékoztassa gyerekét a számítógépes vírusokról és azok következményeiről. 
  3. Szülői kontroll: Telepítsen szülői felügyelet funkcióval ellátott szoftvert, ezáltal egyszerre védi gyermekét és számítógépét a kéretlen behatolástól.