Az Intel hatást gyakorol az IBM-re?

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. november 3. 20:18
Számos szakértő érthetetlennek tartja az IBM azon lépését, hogy leállítja Crusoe alapú notebookjának fejlesztését. A legtöbben az Intel "közbenjárását" sejtik az ügyben.
A Transmetához közeli források szerint az IBM váratlan lépésének semmi köze nincs a sebességtesztekhez, annál több köze van viszont az Intelhez. A tajvani Quanta, amely a szóban forgó ThinkPad 240 modelleket gyártotta volna, meglepve vette tudomásul a hirtelen változtatást.

A Transmeta egy magát meg nem nevező partnere szerint a ThinkPad 240 teljesen készen állt, és az IBM maximálisan meg volt vele elégedve.

Tajvani szakemberek szerint teljesen egyértelmű, hogy az Intel kényszerítette az IBM-et, hogy álljon el transmetás terveitől, egyébként a hozzá irányuló Pentium processzorok örökre eltűnnek a Bermuda-háromszögben. A névtelen Transmeta-partner beszélt még bizonyos régebbi Cyrix MediaGX terveikről, amit az Intel speciális ajánlata "mentett meg" a megvalósulástól.

Valószínűleg hatással volt az IBM döntésére a Transmeta szeptemberi lépése, amikor is a cég visszavásárolta az 1997-ben az IBM-nek és 1998-ban a Toshibának eladott licencét, aminek értelmében a két cég gyárthatta és árusíthatta a Transmeta technológiáján alapuló x86 kompatibilis CPU-kat.

A két cég a jelenlegi jogai alapján beépítheti és árulhatja a Crusoe processzorokat. Az IBM-mel kötött megegyezés a ThinkPad 240 kifejlesztésével egy időben veszítette el érvényét. A megállapodás szeptember elején került nyilvánosságra, s ekkor lett elhalasztva a Quanta általi gyártás, akkor még csak a hónap végéig.

A Transmeta a Compaqkal, egy régebbi befektetőjével is kapcsolatban állt az év közepéig, amikor a cég bejelentette, hogy vizsgálja a Transmeta technológiáját, de utána hosszas csend következett. A múlt hónapban viszont a cég bejelentett egy Transmeta hordozható PC-t, melyet egy neves tajvani gyártó fog készíteni a Compaqnak. Ez a partner viszont minden bizonnyal nem a Transmeta-támogató Quanta lesz, amelynek mostanság semmi nem jön össze.