Az ABB rugalmas, automatikusan települő mikrogrid megoldása nagy lökést adhat a megújuló energiaforrások használatának

forrás: Prím Online, 2016. december 5. 11:10

A modulrendszerű mikrogrid skálázható, konténeres megoldás, amelyet könnyű szállítani, gyorsan és biztonságosan lehet telepíteni és üzembe helyezni.

Az ABB egy modulrendszerű, skálázható, „automatikusan települő” (Plug and Play) mikorgrid megoldást dobott piacra, amely a decentralizált energiatermelés rugalmas technológia iránti erősödő keresletét kívánja kielégíteni. A költséghatékony konténeres megoldás az érett és feltörekvő piaccal rendelkező országoknak egyaránt érdekes lehet, mivel  alkalmazása elősegíti a megújuló energiaforrások maximális kihasználását, és ezzel párhuzamosan csökkenti a függőséget az áramtermelésben használt fosszilis üzemanyagoktól.

 

Az ABB modulrendszerű mikrogridje

Az ABB innovatív technológiája - a PowerStore Battery energiatároló akkumulátorrendszer, a dedikált Microgrid Plus vezérlőrendszer és a felhőalapú távoli szervizszolgáltatás segítségével - nemcsak távoli területek villamosenergia-ellátását tudja biztosítani, hanem költséghatékony szünetmentes áramforrást jelenthet a lakosságnak és az ipari vállalatoknak azokban az időszakokban, amikor a fő villamosenergia-hálózaton tervezett üzemszünet van, vagy váratlan áramkimaradás lép fel.

 

A mikrogrid üzemeltetéséhez szükséges összes berendezést - az ABB teljesítményátalakítóját és dedikált vezérlőrendszerét, a Microgrid Plust és az akkumulátoros tárolási rendszert konténerbe építették, aminek köszönhetően gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb a telepítése. Az ügyfél választhatja meg a microgrid konfigurálását nap- és a szélenergia, a fő villamosenergia-hálózat energiája vagy dízel generátor által termelt energia integrálására az adott alkalmazás és a helyi viszonyok függvényében.

 

 

Az ABB kompakt kialakítású moduláris mikrogridje 4 előre tervezett változatban, az 50-től 4600 kW-ig terjedő teljesítménytartományban áll rendelkezésre a különböző ügyféligények kielégítésre. A standard, integrált funkcionalitások villamosenergia-hálózatra csatlakozó és nem csatlakozó üzemmódokat foglalnak magukba, amelyek között zökkenőmentesen történik az átváltás. A konténeres megoldást a könnyű szállíthatóság, a helyszíni gyors telepítés és üzembe helyezés szempontjainak figyelembevételével tervezték. Az üzemeltetést és a karbantartást felhőalapú távoli szervizrendszer segíti, amely jól példázza az ABB piacvezető szerepét az olyan úttörő technológiák fejlesztése és szállítása terén, amelyek a most zajló energetikai és Ipar 4.0 forradalom motorjai.

 

„A moduláris, egységesített, skálázható, automatikusan települő („plug-and play”) mikrogrid megoldásunk költséghatékony hozzáférést biztosít a megbízható energiaellátáshoz a távoli és a sűrűn lakott területek energetikai alkalmazásai számára egyaránt” – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divízió vezetője. „A megoldás jó példája annak, hogy az ABB továbbra is elkötelezett az innováció és a káros környezeti hatások csökkentése mellett, ezért a Next Level stratégiájának irányelveivel összhangban olyan megoldásokat kínál ügyfelei számára, amelyek elősegítik a megújuló energiaforrások integrálását, és csökkentik a függőséget a fosszilis energiaforrásoktól.”     

 

Az ABB világszerte úttörő szerepet játszik, és piacvezető a mikrogrid technológia fejlesztésében és szállításában. Már több mint 30, az alkalmazások széles skáláját felölelő kiépített rendszere van, amelyek távoli közösségek, szigetek, közüzemi cégek és ipari parkok számára biztosítanak energiaellátást. Az ABB átfogó mikrogrid kínálatába szaktanácsadás, tervezés, gyártás, szállítás, telepítés, üzembe helyezés és életciklus-kezelési szervizszolgáltatás tartozik.