Az ABB villámtöltői töltik majd az elektromos járműveket az E.ON magyarországi töltőállomásain

forrás: Prím Online, 2016. december 20. 07:17

Az ABB három évre szóló megbízást kapott elektromos járművek töltésére szolgáló korszerű villámtöltők szállítására. Az E.ON magyarországi töltőállomásain felszerelt berendezésekkel az ABB az ország fenntarthatóbb közlekedésre történő átállását támogatja.

A megbízás keretében az ABB többszabványos, a ma forgalomban lévő elektromos járművek legtöbb modelljével kompatibilis töltőket, valamint hálózatüzemeltetést támogató szolgáltatásokat biztosít. 

 

Az ABB a keretszerződést a németországi székhelyű, villamosenergia-termelésre és -elosztásra szakosodott E.ON Energie AG magyar leányvállalatával, az E.ON Hungáriával kötötte meg. Az ABB azt követően nyert megbízást Terra 53 típusú töltők szállítására, hogy a vevői igényeket maximálisan figyelembe vevő ajánlatával sikeresen teljesítette a tendereljárás mindkét körét.  

 

Az elmúlt néhány évben az ABB világszinten több mint 3000 töltőt telepített, és ezzel a töltőállomások egyik legjelentősebb globális szállítójává lépett elő. Az ABB több mint 300 villámtöltőt szállított az USA-beli EVgo számára, amely az egyik legnagyobb nyilvános villámtöltő-hálózatot építette ki az Egyesült Állomokban.  Emellett az ABB Hollandiában részt vett az elektromos járműveket kiszolgáló egyik legnagyobb villámtöltő-hálózat kiépítésében is, amely 200 töltőpontot foglal magába.  A megbízás keretében az ABB partnerével, a Fastneddel országszerte elektromos villámtöltőket épít ki. A töltőállomásokat 50 kilométerenként telepítették. 

 

Egy másik mérföldkőnek számít az a megbízás, amelynek során az ABB több mint 160 elektromos töltőállomást telepített Észtországban. Ez a projekt abba az öt éves futamidejű keretszerződésbe illeszkedett, amelyet az észt kormány az ABB-vel és annak partnereivel, a G4S-sel és a NOW! Innovations-zel kötött.   

 

Az ABB nyerte azt a pályázatot is, amelyet a Cseh Elektromos Művek írt ki nyilvános villámtöltő állomások szállítására.  A projekt keretében a Cseh Köztársaságban jelenleg 57 nyilvános töltőállomást üzemeltetnek.

 

Hazánkban az első ABB villámtöltőt 2012 áprilisában helyezték üzembe Budapesten, a MOL Istenhegyi úti környezetbarát töltőállomásán. Azóta több villámtöltőt is átadtak, például az I. kerületben a Lovas úti parkolóban és a Várkert Bazárban, a Liszt Ferenc reptéren, Tatabányán a DELPHI Connection Systems parkolójában, Bükkaranyoson egy szélerőműhöz kapcsolva, és legutóbb múlt héten a LIDL élelmiszerlánc XVI. kerületi János utcai és a VIII. kerületi Hungária körúti áruházainál.

 

Az ABB váci üzemében gyártott Terra 53 többszabványos, egyenáramú (DC) töltőállomás egyidejűleg két autó töltésére képes. Ez a „mindent az egyben” megoldást kínáló, szóló, dupla vagy tripla csatlakozásúra konfigurálható, 50 kW-os DC villámtöltő állomás egyaránt támogatja a CHAdeMo, a CCS és a Type 2 AC csatlakozási szabvány szerint gyártott járműveket is. A CCS (Combo) és az AC dugaljat kombináló Terra 53 CT-vel minden elektromos és hálózatról tölthető („plug-in”) hibrid autó is tölthető. A hagyományos AC (váltóáramú) töltés 4-8 órás töltési idejével szemben egy DC villámtöltő állomáson sokkal gyorsabban, akár 15-30 perc alatt 80%-os töltöttségre feltölthető az autó akkumulátora.

 

A töltőhöz internet- és felhőalapú szolgáltatások kapcsolódnak, és tökéletesen alkalmassá teszik a jármű útközbeni töltésére autókereskedésekben, benzinkutaknál, vagy olyan közterületeken, mint pl. a bevásárlóközpontok vagy irodaházak.