Az okos otthon: támadó vagy segítő?

forrás: Prím Online, 2017. január 12. 09:22

Tavaly év végén derült fény arra a tényre, hogy mennyire sebezhetőek a válogatás nélkül internetre csatlakozó háztartási eszközök vagy elektromos készülékek, azaz az IoT-k ("Internet-of-Things"), amikor több százezer IoT készülékből álló hadsereg együtt hatalmas globális botnetként támadta az internetet. 

Ezeket az eszközöket gyakran aggasztóan könnyű feltörni, ugyanis a gyártók csak olyan alapvető biztonsági szoftverrel látják el őket, amelyek alapértelmezett jelszavakkal rendelkeznek és nincs lehetőség szoftverfrissítésre, ezáltal védtelenek maradnak.

 

Mindazonáltal, ahogy megfigyelhető az elsőszámú fogyasztói elektronikai kiállításon, a CES2017-en, a következő évtizedben elég sok tárgy, eszköz, készülék – a funkcionálistól az élvezeti cikkeken át – nagy valószínűséggel egy alkalmazással együtt és vezeték nélküli funkcióval fog megjelenni. A világnak és benne az embereknek pedig fel kell készülniük ezekre. 

 

A csatlakoztatott eszközök használata sokszor előnyös, figyelemre méltó és szórakoztató, és általuk a világ boldogabb, egészségesebb és produktívabb lehet. Nem hagyhatjuk ugyanakkor figyelmen kívül, hogy megfelelő IT védelem nélkül sokkal kiszolgáltatottabbá válhatunk olyanoknak, akiknek a szándékai egyáltalán nem tisztességesek. Fontos szerepük van a készülékeket gyártó- és a biztonsági cégeknek egyaránt: elengedhetetlen az együttműködés a két piac között, hogy a készülékek erős védelemmel bírjanak már az első perctől kezdve. 

 

 

A Kaspersky Lab a következő biztonsági tanácsokat és információkat javasolja az új, összekapcsolt világban:

 

A Kaspersky Lab legújabb kutatásai az összekapcsolt világról: