Zsarolóprogramok: trend előrejelzés 2017-re az Acronistól

forrás: Prím Online, 2017. január 18. 11:44

Sokak által kedvelt művészeket, zenészeket, színészeket és sportolókat veszítettünk el 2016-ban. Elmondhatjuk az elmúlt évről azt is, hogy akkor még csupán az IT-biztonság és az üzemeltetés területén dolgozó szakemberek tudták pontosan megválaszolni a kérdést: mi is a zsarolóprogram? Idén azonban a zsarolóprogramok olyan széles körű pusztítást fognak végezni, hogy még ha valaki nem is válik áldozattá, bizonyára van olyan ismerőse, akivel ez megtörténik majd.

Íme néhány további előrejelzés 2017-re a zsarolóprogramok jelentette fenyegetés további kibontakozásáról:

 

 

A nyomásgyakorlás új módszerei fognak megjelenni, hogy az áldozatokat gyors fizetésre bírják. Jelenleg a bűnözők ezt például azzal igyekeznek elérni, hogy emelik a követelt összeget, és óránként fájlokat törölnek a gépről, amíg az áldozat vonakodik fizetni. A jövőben azonban ezek a módszerek ördögibbé válnak: a bűnözők például azzal fenyegetődzhetnek, hogy a megfertőzött gépről kiválogatják az érzékeny (egészség- vagy pénzügyi) adatokat, illetve kínos információkat (böngészési előzményeket vagy intim fotókat), és azokat közzéteszik, ha az áldozat nem nyúl gyorsan a zsebébe.

 

Meglehet, 2016 sok tekintetben rossz év volt, de legalább a zsarolóprogramok nem jelentettek akkora csapást, amekkorát 2017-ben fognak. Az idei év hírességek, kormányzati intézmények, nagyvállalatok és felhasználók milliói ellen elkövetett, rendkívül sikeres és nagy média-visszhangot kiváltó zsarolóprogram-támadásoktól lesz hangos. Egy év múlva ilyenkor már az Ön anyukája is tudni fogja, mi fán terem a zsarolóprogram – de ebben nem lesz sok köszönet.

 James Slaby, az Acronis globális kampányokat vezető főigazgatója