Biztonságos vezetés a virtuális valósággal

forrás: Prím Online, 2017. január 19. 11:03

Az ÖAMTC Fahrtechnik és a Samsung együttműködik a „Samsung Drive” VR-alkalmazás fejlesztésében. A kezdő vezetők a Samsung Gear VR segítségével biztonságos virtuális környezetben tanulhatják meg, hogyan reagáljanak a közúti balesetveszélyre, és egyúttal megtapasztalhatják a helytelen viselkedés drasztikus következményeit.

Az okostelefonok és más eszközök vezetés közbeni zavaró hatása csökkenti az éberséget, így veszélyezteti a vezetőt, az utasokat és a közlekedés többi résztvevőjét. Egy ÖAMTC-tanulmány szerint a járművezetők 76 százaléka nem tud időben megállni egy váratlan akadály előtt, mivel valami más eltereli a figyelmét (2015). Főként a tapasztalatlan, fiatal vezetők tartoznak a veszélyeztetett csoportba. A Samsung és az ÖAMTC Fahrtechnik közösen kifejlesztette a „Samsung Drive” VR-alkalmazást, hogy felhívja a kezdő sofőrök figyelmét erre a kockázatra. A Samsung Gear VR szemüveg segítségével a felhasználók megtapasztalhatják, hogy milyen könnyen balesethelyzetbe kerülhetnek, és szembesülhetnek a lehetséges következményekkel. 

 

Tapasztalati tanulás

Az új VR-technológia rendkívül valósághű 360°-os tartalmat nyújt az utakon előforduló veszélyes helyzetekről is. A Gear VR szemüveget viselve a felhasználó a volán mögött találja magát. Így a tanuló vezetők biztonságos és virtuális környezetben fedezik fel például az okostelefonok figyelemelterelő hatásának veszélyeit.

 

Gregor Almássy, a Samsung Electronics Austria vállalati marketing és ügyfélszolgálati igazgatója szerint: „Sok minden elmagyarázható elméletben, de vannak olyan helyzetek, amelyeket meg kell tapasztalni a megértéshez. A Gear VR segítségével az emberek intuitívan tanulnak egy adott helyzet tapasztalataiból. A virtuális valóság alkalmazási területei, ahol ez a technológia segíthet az embereken, szinte korlátlanok.” 

 

 

A Samsung Gear VR-t 2017 nyarától képzési célokra fogják használni az ÖAMTC Fahrtechnik központjaiban zajló kötelező képzések során. Az év során a VR oktatófilmbázisát további témákkal egészítik ki, mint például „vezetés a te szemeddel”, „így nézz át helyesen a vállad fölött” vagy „hogyan nézzünk körül motorozás közben”. 

 

„Szeretnénk a virtuális valóságot minden résztvevőnk számára elérhetővé tenni. Az ÖAMTC Fahrtechnik ezen innovatív és úttörő technológia segítségével hívja fel a figyelmet bizonyos kritikus közúti helyzetekre. Oktatóink útmutatásai alapján a foglalkozásokon a tanulók megtapasztalják, hogy mindössze egyetlen másodpercnyi figyelemelterelés mekkora hatással lehet a féktávolságra” – mondta Franz Schönbauer, az ÖAMTC Fahrtechnik vezérigazgatója.

 

A virtuális valóság új távlatokat nyit

Az Oculus-szal közösen fejlesztett Gear VR-t a Samsung nem csak szórakoztatási célokra fejlesztette. A 360°-os játékokon, filmeken és koncerteken túl ez a technológia nagyon értékesnek bizonyult fontos területeken, ahogy ezt a Samsung másodszor bizonyította a #BeFearless projektjével. A Gear VR szemüveg könnyen használható a Galaxy S6 és Galaxy S7 család kompatibilis okostelefonjaival tartalom megjelenítésére 2560 x 1440 pixeles Quad HD felbontásban, 96 fokos látómezővel. A beépített érzékelők segítségével a Gear VR a felhasználó fejének mozgását jelentős késedelem nélkül tudja átvinni a virtuális világba, így lélegzetelállító élményt nyújt.