Az olasz kormány 2 milliárd eurót követelt a Blutól

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 7. 09:40
Az olasz kincstár hétfőn hivatalosan is felszólította a Blu távközlési konzorciumot 2,06 milliárd euró pénzbírság megfizetésére a cégnek az olasz UMTS-tenderen tanúsított magatartása miatt.
A kormány azért rótta ki a csillagászati összegű büntetést az olasz Autosrade SpA és a brit British Telecom együttes többségi tulajdonában lévő konzorciumra, mert aaz a harmadik generációs olasz mobiltelefon-szolgáltatói licencek múlt havi versenytárgyalásán a második licitnapon hirtelen kiszállt, s a szabályok értelmében az addig megtett legmagasabb ajánlatok fejében a versenyben maradt pályázóknak oda kellett ítélni a koncessziókat. A valamivel több mint 12 milliárd eurós bevétel alig a fele volt annak, amit az olasz kincstár az UMTS-tendertől remélt.

A Blu azonnal megfellebbezte a bírságot. Az első fokú döntést az illetékes római bíróság szerdán hozza meg, s ha helyt ad a fellebbezésnek, a Blunak egyelőre nem kell fizetnie, de ha nem, a további esetleges fellebbezéstől függetlenül a cégnek le kell tennie a követelt bírságot - írta a Dow Jones.