Az „Accenture Technology Vision 2017” jelentése az emberek által az embereknek készített technológiák jövőjét jelzi előre

forrás: Prím Online, 2017. január 28. 08:37

Az emberek képesek arra, hogy irányításuk alatt tartsák az általuk kifejlesztett technológiákat, hogy ezek alakításával és alkalmazásával pozitív változásokat idézzenek elő: jobbá tegyék az életünket, és átformálják az üzleti, valamint társadalmi környezetünket. Ezt állítja az Accenture éves technológiai jelentése, az Accenture Technology Vision 2017,  előre jelezve azokat a jelentős technológiai irányzatokat, amelyek alapvető hatással lesznek a következő évek üzleti környezetére.

Az idei jelentés témája a „Technológia az emberekért”, arra helyezi a hangsúlyt, hogy a döntéshozók olyan technológiák tervezését és megalkotását tűzzék ki célul, amelyek nem helyettesítik, hanem kiterjesztik és felerősítik az emberi képességeket. Arról van szó, hogy kezdjük észrevenni az ember által embernek készített technológiák felemelkedését, vagyis olyan technológiákét, amelyek észrevétlenül érzékelik az igényeinket, és képesek személyre szabott felhasználói élményt nyújtani.

 

„A technológiai fejlődés üteme lélegzetelállító és az információ korának kezdete óta a legnagyobb haladást idézi elő” – nyilatkozta Paul Daugherty, az Accenture technológiai és innovációs igazgatója. „A technológia napi szinten alakítja az életünket és munkánkat, egyszerre vet fel fontos társadalmi kérdéseket és teremt új lehetőségeket. Végső soron az életünkre kiható változásokat az emberek irányítják, és bízunk abban, hogy a felelősségteljes döntéshozók biztosítják az új technológiák pozitív kihatását.”

 

 

Az Accenture a „Technology Vision” kutatása részeként világszerte több mint 5400 üzleti és IT vezetőt kérdezett meg. Tíz válaszadóból majdnem kilenc (86%) úgy vélte, hogy bár az egyes technológiák gyorsan fejlődnek, valójában ezen technológiák sokszorozó hatása eredményezi az innovációs áttöréseket. 

 

A jelentés részletesen bemutatja, hogyan tudnak az emberek jelenleg – a mesterséges intelligencia, a Dolgok Internete (IoT) és a „big data” elemzés fejlődésével – olyan technológiákat tervezni, amelyek képesek tanulni, egyre inkább emberként gondolkodni, és amelyek folyamatosan igazodnak az emberek akaratához és igényeihez, segítve azok érvényesülését. Ebből az emberközpontú technológiai megközelítésből profitálhat az üzleti élet, ugyanis a vezető vállalatok át fogják alakítani a kapcsolataikat, és szolgáltatóból partnerré válnak – mindezzel párhuzamosan egy belső átalakulás is lezajlik.

 

Jó példa erre a CVS Health vállalat erőfeszítése, amely emberközpontú megközelítések alkalmazásával komoly lépéseket tett az egészségügyi ellátás javítása érdekében. Okosórák kompatibilis mobil alkalmazása személyre szabott emlékeztetőt állít be az ügyfeleknek a gyógyszerek bevételére, lefényképezi a receptjeiket, – ezzel felgyorsítva az utánrendelést –, és beszkenneli a biztosítási kártyájukat, hogy a patikák naprakész információval rendelkezzenek. Egy olyan iparágban, amelyhez hosszú ideje a személytelen interakciókat és az elviselhetetlen várakozási időket társítjuk, a CVS Health-hez hasonló vállalatok lehetővé teszik az egyén nagyobb befolyását a személyes egészségügyi ellátásra, ugyanakkor szorosabb orvos-beteg kapcsolatokat építenek.

 

A „Technology Vision” öt feltörekvő technológiai irányzatot azonosít és mutat be, amelyek a mai digitális gazdaságban alapvetően szükségesek az üzleti sikerhez.

 

 

Az Accenture közel 17 éve folyamatosan figyelemmel kíséri a vállalatok világát, így sikeresen azonosítja be azokat a feltörekvő technológiai irányzatokat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel eredményezik a vállalkozások és iparágak változását. Az ez évi jelentéssel kapcsolatos további információkért látogasson el a www.accenture.com/technologyvision weboldalra, vagy kövesse a Twitteren a #TechVision2017 alatti beszélgetést.

 

A módszertanról

Az Accenture Technology Vision jelentést minden évben az Accenture Labs dolgozza ki. A 2017-es jelentéshez kapcsolódó kutatási folyamat magába foglalja egy külső tanácsadó testület állásfoglalását – a testület tagjai az élet legkülönbözőbb területeiről, a közszférából, magánszektorból, tudományos életből, kockázati tőketársaságoktól és vállalkozások köréből kerülnek ki. Mindezeken felül, tudósokkal, iparági szakértőkkel és közel 100 Accenture vezetővel készítettek interjút. 

 

Ezzel párhuzamosan az Accenture Research kutatórészleg egy globális online felmérést is készített 31 ország és 16 iparág több mint 5400 üzleti és IT vezetőjének bevonásával. A cél az volt, hogy betekintést nyerjenek a feltörekvő technológiák meghonosításába. A kutatás segített azonosítani a technológiák elfogadásának és a velük kapcsolatos befektetések kulcsfontosságú problémáit és prioritásait. A válaszadók nagyrészt felsővezetői beosztásban – esetenként funkcionális vagy üzletági szinteken – voltak, legalább 500 millió USD éves bevételű vállalatoknál. A megkérdezett vállalatok többségének éves bevétele meghaladja a 6 milliárd dollárt.