Rivális vállalkozások állhatnak a DDoS támadások mögött

forrás: Prím Online, 2017. március 18. 12:39

A DDoS támadáson átesett vállalkozások 43%-a feltételezi azt, hogy valójában rivális cégek állhatnak a támadások mögött. 

A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézettel végzett közös kutatás eredménye azt mutatja, hogy a vállalkozások úgy vélik, hogy többnyire a versenytársak állnak bizonyos támadások mögött, mintsem a bűnözők. 

 

 

Kép forrása: https://www.hackread.com

A Kaspersky Lab tavalyi „IT Biztonsági Kockázat”* című tanulmánya kimutatta, hogy a vállalati DDoS támadások fő okaként az ipari szabotázst jelölték meg gyakrabban, mint a politikai összeesküvést vagy a személyes bosszút. Minden ötödik válaszadó hibáztatott külföldi kormányokat és/vagy titkosszolgálati szerveket, ill. szintén minden ötödik áldozat gondolja, hogy egykori munkavállalója állhat a támadások mögött. 

 

A tanulmány globális összegzése során kiderült, hogy az ázsiai áldozatok több, mint fele (53%) a versenytársakat teszi felelőssé a támadásokért, 28%-a a külföldi kormányokat, míg személyes bosszút a megkérdezettek 33%-a gyanít. A nyugat-európai cégek 37%-a gondolja, hogy versenytárs kérése indították a támadásokat és 17%-a hibáztatja ugyanezért a külföldi kormányokat. 

 

A vállalkozások méreteiben is tapasztaltak eltérést: a nagyvállalatok csupán 36%-a hibáztatja a versenytársat egy esetleges támadásért, míg a KKV szektorban ez a szám majdnem eléri az 50%-ot (48%). Ezzel szemben a multinacionális vállalatok válaszadói nagyobb felelősséget látnak a korábbi alkalmazottak és a külföldi kormányok közreműködésében. 


"Természetes, hogy a vállalkozások úgy érzik, hogy az informatikai rendszereik és adataik ostrom alatt állnak minden felületen." – mondja Kirill Ilganaev, a Kaspersky Lab „DDoS védelem” részlegnek vezetője. "A DDoS támadások egyre gyakoribbak és bénítóak, emiatt sokan gyanítják, hogy a versenytársaik kérésére indultak a támadások a cégük ellen annak érdekében, hogy ellopják az ügyfeleket és ellehetetlenítsék a konkurens cég szolgáltatásait. Épp ezért rendkívül fontos, hogy a vállalkozások informatikai rendszere védett és áthatolhatatlan legyen."

 

A vállalkozásoknak teljes körű védelemre van szükségük, hogy eredményesen védjék magukat a DDoS támadásoktól. A Kaspersky DDoS Protection integrált megoldást kínál a nagyvállalatok számára. Bővebb információt itt talál. 

 

* A „Vállalati Biztonsági Kockázat” c. tanulmány egy éves felmérés a Kaspersky Lab és B2B International kutatóintézet együttműködésében. Tavaly összesen 4000 vállalatot kérdeztek meg, köztük kis-, közép- és nagyvállalatokat, összesen 25 országból világszerte.