A Cisco új hálózati technológiákat jelentett be

forrás: Prím Online, 2017. március 20. 11:13

Az IDC felmérése szerint az elkövetkező két évben világszerte komoly előrelépés várható a modern, automatizált hálózatok bevezetésében. Ennek oka, hogy ezek a hálózatok adják a digitalizációs folyamatok, mint például az ipar 4.0 vagy az okos városok infrastruktúrális hátterét.

A változás közel tíz éve az adatközpontokban kezdődött: annak érdekében, hogy minél jobban kihasználhassák a virtuális, illetve felhő alapú rendszerek előnyeit, az IT szakemberek újragondolták az adatközpontok fejlesztésének és telepítésének folyamatát. Hasonló átalakulás figyelhető meg napjainkban a vállalati hálózatok esetében. A hálózatok tervezésénél korábban elsősorban a gyors és megbízható elérés volt a cél. Ezek a hagyományos hálózatok ugyanakkor nehezen birkóznak meg a kifinomult kibertámadásokkal, illetve a mobil munkatársak, az IoT eszközök és a felhő alapú alkalmazások támasztotta igényekkel. Ezért hozta létre a Cisco a Digital Network Architecture (DNA) architektúrát. A hardverek és szoftverek egymástól való függetlenítésével a Cisco DNA gyorsabb és rugalmasabb működést tesz lehetővé. 

 

A Digital Network Architecture (DNA) bevezetésével a Cisco olyan új hardveres megoldást, illetve virtuális hálózati szolgáltatásokat nyújt, amelyek kiterjesztik a virtualizáció lehetőségét a fióktelepekre, továbbá lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy virtualizálják a peremhálózataikat és kiterjesszék azokat a kollokációs szolgáltatások felé is. Mindezen felül a Cisco elsőként állt elő olyan szoftver alapú megoldással, amely a teljes hálózatot átfogó szegmentálásra képes, a végpontoktól egészen a felhőig.

 

 

Az architektúra részeként a Cisco új technológiákat jelentett be a hálózati virtualizáció és a biztonság területén. A virtualizáció tekintetében a mostani bejelentéssel a Cisco két fő területre összpontosít: 

 

Védelem az intelligens fenyegetések ellen

A hálózat, mint védelmi eszköz átláthatóvá teszi a forgalmi mintákat, és képes felismerni a fenyegetéseket. A Cisco DNA segítségével a hálózatok gyorsan azonosítják az esetleges kiberbiztonsági kockázatokat, és automatikusan el is hárítják azokat.

 

A digitális hálózatok kiépítésének támogatására a Cisco új szolgáltatásokat is kínál. A hálózatfelmérési eszközök segítségével a felhasználók nyomon követhetik, hogy hol tartanak a hálózataik fejlesztésében, előre felvázolt ütemtervet követve építhetik azokat, továbbá az üzleti haszon alakulását is végigkísérhetik. Emellett a Cisco új DNA Advisory Services szolgáltatásával tanácsadást biztosít ügyfeleinek, hogy egyedi stratégiák mentén fejleszthessék digitális törekvéseiket.

 

 

Az IDC felmérésének főbb megállapításai

A Cisco megbízásából készített IDC felmérés 10 országban több mint kétezer közepes- és nagyvállalat hálózatait vizsgálta.  (A felmérésben szereplő országok: Ausztrália, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó és Németország.)