Az ABB 3D-s innovatív minőségellenőrzési technológiai cég felvásárlásával bővíti digitális termékkínálatát

forrás: Prím Online, 2017. március 20. 15:15

Az ABB bejelentette, hogy megvásárolt egy spanyolországi start-up vállalatot, az innovatív 3D-s vizsgálati és minőségellenőrzési megoldásairól ismert NUB3D-t.

Az akvizíciónak köszönhetően az ABB bővíti az Ability platformon kínált megoldásainak körét, amelyek segítségével az ügyfelei csatlakozhatnak az ipari dolgok internetére („Internet of Things”). Az intelligens, felhőalapú termékekre és szolgáltatásokra épülő ABB Ability az eszközök összekapcsolásával döntéstámogató digitális információkat biztosít az ügyfelek széles köre számára. A két cég megállapodott, hogy a tranzakció értékét nem hozzák nyilvánosságra. 

 

A NUB3D magántulajdonban álló vállalat, központja Barcelonában van. A spanyol cég 3D-s, fehér fényű letapogató szenzoros technológiákat szállít, amelyek a digitális letapogatás alkalmazásával optimalizálják a gyártásban kulcsfontosságú szerepet játszó vizsgálatokat és a minőségtanúsítást. A szenzorok rendkívül nagy pontossággal érzékelik a gyártott alkatrészek hibáit. 

 

 

A NUB3D a háromdimenziós képalkotás és a metrológia terén világszínvonalú szakértelmét ötvözve az ABB márka globális piaci jelenlétével, termékkínálatával és vevőszolgálatával, az ABB automatizált, kulcsrakész vizsgálati és minőségellenőrzési rendszereket tud kifejleszteni az autóipari alkatrészgyártók, a repülőgépgyártók, illetve a fém- és műanyagiparban dolgozó más cégek számára. 

 

Ez a technológia már a rugalmas gyártás előfutárának számít, mivel az automatizálás magas szintjével és a korszerű adatelemzés segítségével lehetővé teszi a termelési folyamatok optimalizálását. Az ABB Robotika és Hajtások divíziójába beolvadó NUB3D a jövőben az ABB új globális 3D metrológiai alkalmazási központjaként működik tovább.

 

 

„Az akvizíciónak köszönhetően egy lépéssel közelebb kerülünk a jövő gyárához. Ahogy a vevőink automatizálási folyamatai egyre fejlettebbé, a gyártási ciklusok pedig egyre rövidebbé válnak, a minőségellenőrzések hatékony automatizálását biztosító képesség kiépítése komoly versenyelőnnyé válik” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Hajtások divíziójának vezetője. „A robotika és szoftver kombinálása kulcsfontosságú szerepet játszik a digitalizálás megvalósításában és Next Level stratégiánk egyik fő húzóereje, az ABB Ability platform bővítésében.” 

 

A termékváltozatok szélesebb köre és a speciális igényekre szabott kisebb gyártási tételek iránti növekvő kereslet kielégítése miatt a gyártóknak egyre inkább fejleszteniük kell a minőséget és a termelékenységet. A NUD3D háromdimenziós szenzoros technológiája gyorsan regisztrálja és összeveti a részletes geometriai és felületi adatokat a digitális CAD modellekkel, így lehetséges a gyártott alkatrészek vizsgálatának automatizálása. A technológia segítségével a gyárak lerövidíthetik a ciklusidőket, javíthatják a minőséget és csökkenthetik a minőségellenőrzési hibák kockázatát is.  

 

 

Jorge Rodriguez, a NUB3D vezérigazgatója hozzátette: „Elérkezettnek látjuk az időt, hogy az általunk ideálisnak tartott üzleti partnerünkkel, az ABB-vel együttműködve felgyorsítsuk terjeszkedésünket a 3D-s mérések növekvő piacán. Az ABB Ability platformja tökéletesen kiegészíti az általunk használt élvonalbeli digitális technológiákat, az ABB piacvezető robotikai portfóliójával és kiterjedt globális jelenlétével pedig kiaknázhatjuk az integrált robotizált vizsgálati megoldások terén meglévő lépés- és versenyelőnyünket.”

 

A NUB3D háromdimenziós fehér fényű szenzorainak felhasználásával az ABB és a NUB3D már két teljes körűen robotizált csúcstechnológiájú automatikus minőségellenőrzési megoldást is piacra dobott. Ezek a termékek FlexInspect és InspectPack néven kerülnek kereskedelmi forgalomba.