A Kaspersky Lab tanácsai a zsarolóvírus elkerülése érdekében

forrás: Prím Online, 2017. május 17. 15:04

A Kaspersky Lab hasznos tanácsai vállalkozások, cégek és magánfelhasználók számára a zsarolóvírusokkal szembeni eredményes védekezéshez.

 

Tanácsok vállalkozások, cégek számára

Végezze el az adatok megfelelő és gyakori biztonsági mentését, így az eredeti fájlok egy adatvesztés után újra használhatóak.

 

 

 

Tanácsok magánfelhasználók számára

 

Rendszeresen készítsen biztonsági mentéseket a számítógépen tárolt adatairól

Függetlenül attól, hogy családtagjairól készült fényképeket, vagy fontos dokumentumokat tárol készülékein, győződjön meg arról, hogy ezekről a fájlokról biztonsági másolatokat tart egy internetre nem csatlakoztatott tároló készüléken. Ilyen módon nemcsak elkerüli a fizetést egy esetleges zsarolóvírus támadás során, hanem egy készülék meghibásodás esetén szintén megmaradnak az elveszett fájlok. Fontos, hogy a biztonsági másolatot olyan meghajtón tárolja, amely nincs csatlakoztatva a számítógéphez – ugyanis csatlakozás esetén a zsarolóvírus a külső meghajtón is titkosíthatja az adatokat.  

 

Használjon megbízható internetes biztonsági szoftvert

Internet-használat során ne kapcsolja ki a biztonsági funkciókat, hacsak nem ezt javasolja az adott gyártó műszaki személyzete. Általában ezek olyan funkciók, amelyek lehetővé teszik az új zsarolóvírusok és más rosszindulatú programok észlelését azok viselkedése alapján. Frissítse a számítógép szoftverét, mivel ez megnehezíti a támadók hozzáférését a számítógéphez. Számos széles körben használt alkalmazás (pl.: a Flash, a Chrome, a Firefox, az Internet Explorer, a Microsoft Office) és operációs rendszer (pl.: Windows) automatikusan frissíti magát. Tartsa bekapcsolva az automatikus frissítés lehetőségét, és ne hagyja figyelmen kívül ezeknek a frissítéseknek a telepítését. Ha egy alkalmazás nem frissül automatikusan, használja a program "Frissítések ellenőrzése" funkcióját. 

 

Legyen óvatos az internetről letöltött és az e-mailen keresztül érkező fájlokkal

Csak megbízható forrásból származó fájlokat töltsön le (pl.: ne töltsön le nem hivatalos alkalmazásokat, csak azért, mert még nem adták ki a hivatalos verziót az Ön régiójában). Ha nem biztos benne, hogy egy csatolt fájl vagy link megbízható forrásból származik-e, vegye fel a kapcsolatot közvetlenül a feladóval. Az is kulcsfontosságú, hogy ezeket a biztonsági előírásokat ismertesse a család minden tagjával, ha egy készüléket többen is használnak. A gyerekek nagyobb valószínűséggel töltenek le ismeretlen helyről származó fájlt. 

 

Ha fájljait zsarolóprogrammal titkosították, és azok feloldásáért fizetést követelnek, semmiképp ne fizessen 

A bűnözőknek kifizetett minden bitcoin, vagy más digitális pénznem megerősíti az ilyen típusú számítógépes bűnözés jövedelmezőségi rátáját, ami további kártékony programok fejlesztéséhez vezethet. Sok biztonsági cég nap, mint nap harcol a zsarolóvírusokkal. Néha egészen egyszerűen lehet létrehozni dekódoló programokat, ezért érdemes ellenőrizni a biztonsági szoftver forgalmazókat, hogy képesek-e segíteni. Arra is lehetőség van, hogy Ön keressen dekódoló kulcsot a No More Ransom oldalon. A projekt 2016 júliusában a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, McAfee és a Kaspersky Lab együttműködésével indult azzal a szándékkal, hogy a bűnügyi szervek és a magánszektor közösen lépjen fel a zsarolóvírusok ellen.

 

 

 

Végül, de nem utolsósorban:  zsarolóprogramok terjesztése és az emberektől pénzdíj követelése a titkosított fájlok feloldásáért jelenleg világszerte a legtöbb országban bűncselekménynek minősül. Ha Ön zsarolóvírus áldozata kérjük, jelentse a bűnügyi szerveknél annak érdekében, hogy időben elindulhasson a nyomozás.

 

Bővebb információt és megelőzési javaslatokat a  www.nomoreransom.org oldalon talál.