Magyar innováció egy akadálymentessebb világért

forrás: Prím Online, 2017. június 16. 09:01

Önkéntesek és nagyvállalatok együttműködésével júniusban indítja útjára országos információs akadálymentesítési mozgalmát a Route4U magyar startup csapat. Az applikáció megkönnyíti a mozgássérültek és babakocsival közlekedő szülők mindennapjait.

A Route4U magyar startup vállalat applikációja térképen, okostelefonunk segítségével mutatja az akadálymentes utcákat, üzleteket, bárokat, éttermeket és irodákat. A helyszíneket színekkel jelöli aszerint, hogy mennyire könnyen megközelíthetőek kerekesszékkel vagy babakocsival. Az üzletek felmérésében bárki részt vehet. Az elv pofonegyszerű: aki jártában keltében a Route4U applikációjával információt szolgáltat az egyben pontokat is gyűjt, ezeket pedig a partnercégek által felajánlott „kedvességekre” lehet beváltani.

 

A mozgalom három nagy céggel, a HEINEKEN Hungáriával, az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal és a MagNet Bankkal együttműködve startol. Mindhárom partner a dolgozói és az ügyfelei felé történő kommunikációval járul hozzá a segíteni vágyó önkéntesek toborzásához. Emellett különféle ajándékokat és ösztönzőket is felajánlanak a cégek a szorgalmas adatgyűjtőknek.

 

 

A MagNet Bank például kávé és péksütemény különlegességekkel kedveskedik a közösségi pontjain az önkénteseknek, de a jól teljesítők „kreatív kulacsokat” is átvehetnek a megjelölt fiókokban. Az ELMŰ-ÉMÁSZ az igazán kiemelkedően teljesítőket díjazza, náluk értékes powerbank-ekre (külső mobil akku) válthatók be a pontok. 

 

 

A HEINEKEN Hungária a felajánlott ajándékok mellett, 150 területi képviselője segítségével közel 25.000 magyarországi üzlethelyiség akadálymentességét is ellenőrzi. Ezzel néhány hét alatt megháromszorozzák azon helyek számát, melyekről akadálymentességi adatok érhetőek el. 

 

Bárki csatlakozhat

A rendszer teljesen nyílt, a mozgalomhoz nem csak a partner cégek által meghívottak, hanem bárki szabadon csatlakozhat. A részvétellel kapcsolatos további információk itt olvashatók.

 

A mozgalomban résztvevők első körben középületekről és szolgáltatóhelyekről (étterem, bolt, szálláshely, stb) gyűjtenek alapvető akadálymentességi információkat: van-e lépcső a bejáratnál illetve van-e ott akadálymentes illemhely. Az összegyűjtött adatok elsősorban a kerekesszékkel és babakocsival közlekedőknek nyújtanak nagy segítséget, de bárki másnak hasznosak lehetnek, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek lépcsőzni.