Generációs ugrást hoz a technológiában az 5G Koalíció

forrás: Prím Online, 2017. június 19. 15:16

Ugrásszerűen javíthatja az ország technológiai fejlettségét az 5G Koalíció. A Microsoft Magyarország részvételével megalakult, széleskörű összefogás célja nem csupán az, hogy az elsők között álljon rendelkezésre nálunk a minden eddiginél tágabb lehetőségeket nyújtó 5G technológia, hanem az is, hogy ezt a lehető leghatékonyabban állítsák a lakosság és a gazdaság szolgálatába.

A most megalakult 5G Koalíció, amelyben a Microsoft vezető szerepet vállal, széleskörű összefogást valósít meg a vezető technológiai cégek, távközlési vállalatok, a hazai egyetemi és tudományos élet, valamint az állam között. A Digitális Jólét Program titkársága által koordinált kezdeményezés egyfajta stratégiai és szakmai platformként fog működni: a kormányzat, a kutatói szféra, az IKT szektor, az autóipar és az Irinyi Tervben érintett ágazatok képviselőinek 5G innovációkkal és fejlesztésekkel kapcsolatos erőfeszítéseit fogja összehangolni.

 

„A 21. század digitális gazdaságának hajtóerejét a hálózatba kapcsolt eszközök tudása adja. Óriási lehetőségnek tartom, hogy az iparág szereplői, az állammal és a tudományos élet vezetőivel karöltve, összefognak a technológia minél hatékonyabb bevezetéséért, széles körű megismertetéséért” – mondta az aláírás alkalmából Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Az 5G Koalíció aláírói szerint a világ technológiai szintet lép az 5G hálózatok kialakításával. Ebben Magyarország jó szintről indul, hiszen a jelenlegi, negyedik generációs mobilinternet-hálózatok a világ élvonalába tartoznak a minőséget és az adatátvitelt tekintve. Ugyanakkor tény, hogy a lakosság és a kisvállalkozások messze nem használják ki a 4G nyújtotta lehetőségeket. Ezért a mostani összefogás célja, hogy ismeretterjesztéssel és innovációval vegye rá a gazdaság szereplőit, hogy minél többet állítsanak saját szolgálatukba a technológia adta lehetőségek közül.

 

„Az 5G használatához hatékony és innovatív megoldásokra, modern eszközökre, valamint minden eddiginél biztonságosabb és jobb hálózati kapcsolatra van szükség. A tértől és időtől függetlenül elérhető szolgáltatások megszüntetik a felhasználók röghöz kötöttségét” – hangsúlyozta Szentkuti Gabriella.

 

A jelenleg még szabványosítás előtt álló technológia úttörő megoldásokat hoz a társadalmi-gazdasági fejlődésben. Átalakítja a különböző ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig, ahogyan meghatározó szerepe lesz az autonóm és hálózatba kapcsolt önvezető járművek biztonságos közlekedésében is. Az 5G Koalíció célja, hogy Magyarország a fejlesztések egyik európai központjává váljon, s hogy vezető szerepet vállaljon a régióban az 5G-re épülő alkalmazások tesztelésében. A végcél természetesen az, hogy a világon elsők között vezessük be idehaza az 5G-t.