Közterületet neveztek el a neves informatikusról, Jánosi Marcellről

forrás: Prím Online, 2017. június 22. 10:22

Mint azt az NJSZT hírül adta, a III. kerületi Szél utcából nyíló, eddig névtelen terület Jánosi Marcell köz lesz ezentúl. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezdeményezése és a III. kerületi önkormányzattal folytatott kitartó egyeztetés nyomán a Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy közterület őrizze a magyar informatika kiemelkedő úttörője, Jánosi Marcell (1931-2011) emlékét.

 

 
Az egykor Óbudán működő Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) Állami-díjas magnótechnikai főkonstruktőre a BRG MCD-1 mikrofloppy feltalálójaként, azaz a világ első kazettás floppyját megalkotó mérnökként került be a köztudatba.
 
Jánosi Marcellt az MCD-1 megalkotásakor nem vette körbe támogató szakmai közeg a cégénél, így végül nem a magyar gyártmány, hanem annak külföldi klónjai, a 3 és 3.5 inches floppylemezek terjedtek el a világon.
 
Az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzora munkásságát az NJSZT kiemelkedő fontosságúnak tartja, ezért a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a legjelentősebb magyar informatikusok között mutatja be (http://ajovomultja.hu/informatika-nagyjai).