Bemutatkozott az IBM Z

Henger Attila, 2017. július 18. 15:37

Az IBM bemutatta új mainframe-jét, az IBM Z-t, amely a világ legnagyobb teljesítményű tranzakciós rendszerének új generációját képviseli. Az IBM Z napi több mint 12 milliárd tranzakciót képes lebonyolítani, és olyan titkosítási motort kapott, amely a világon elsőként egyszerre képes titkosítani bármilyen alkalmazásból, felhőszolgáltatásból vagy adatbázisból származó adatot – beleértve a Blockchain rendszereket is.

2013 óta napjainkig több mint 9 milliárd adatnak veszett nyoma, ami jórészt az egyre aktívabb kiberbűnözésnek tulajdonítható. Nem csoda: e hatalmas adatmennyiségnek csupán 4 százaléka volt titkosítva. Szakértők szerint 2022-ben a kiberbűnözés már akár 8 000 milliárd dollárnyi kárt okozhat a globális gazdaságnak. A legkorszerűbb titkosítási megoldásokkal felvértezett új mainframe-mel az IBM éppen az ilyen, járványszerűen terjedő globális adatlopások és biztonsági incidensek ellen veszi fel a harcot. 

 

 

IBM Z a pénzügyi szektortól, a kiskereskedelmen át az egészségügyi és kormányzati szektorig minden üzleti szereplő számára fontos támogatást nyújt adataik védelméhez. Az új mainframe a titkosítás következő területein hozhat jelentős áttörést: 

 

 

Jövő év májusától lép életbe az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete, a GDPR, amely a cégek, szervezetek számára minden korábbinál szigorúbb adatvédelmi követelményeket fogalmaz meg, akár 20 millió eurós büntetés terhe mellett. Az IBM új mainframe-je minden olyan cég számára komoly segítség lehet az új feltételeknek való megfelelésben, amely érzékeny adatokat kezelése miatt a szabályozás hatálya alá esik.