A Magyar Telekom 2017. második negyedéves eredményei

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 5. 09:50

A Magyar Telekom ma közzétette 2017. második negyedévre és első félévre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

 

Főbb eredmények:

 

Christopher Mattheisen vezérigazgató így nyilatkozott: 

„A Csoport bevételek jelentős mértékben, 8,9%-kal tovább nőttek 2017. második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az EBITDA azonban 1,8%-kal csökkent, mivel a sikeresen végrehajtott költségcsökkentési intézkedések nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a bruttó fedezet csökkenését. Mindazonáltal, számos említésre méltó eredményt tudtunk felmutatni az időszak során, melyekre szeretném felhívni a figyelmet.

 

A magyarországi szegmensben a március végén bevezetett új szerződéses mobil-portfólió kedvező piaci fogadtatásnak örvendett, több mint 300 000 előfizető váltott át az új csomagokra. Ezen ügyfelek jelentősen magasabb adatforgalmi előfizetésekre váltottak, aminek köszönhetően az átlagos forgalom közel 50%-kal nőtt valamint az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel szintek is növekedtek. Az új portfólió rugalmasságának köszönhetően, továbbá a kötelező feltöltőkártyás regisztrációhoz kapcsolódó, ügyfélmegtartásra vonatkozó megnövekedett aktivitásunk eredményeként a második negyedévben az előző negyedévekhez képest 50%-kal nőtt azon ügyfelek száma, akik feltöltőkártyásról szerződéses csomagra váltottak. A kötelező regisztráció eredményessége meghaladta előzetes várakozásainkat, az ebből a szegmensből származó bevételeink több mint 95%-át sikerült megtartani.

 

A negyedév során folytatódott a nagysebességű internet hálózatunk kiépítése, így mára már több mint 2,9 millió magyarországi háztartásban elérhető ez a szolgáltatásunk. A vezetékes előfizetők számának növelése és a modernizált hálózatunk kínálta előnyök kiaknázása érdekében tett különböző kezdeményezéseink eredményeként ma már több mint 600 ezer ügyfél használja a nagysebességű internet hálózatot, TV előfizetőink száma pedig meghaladja az egymilliót. Az új “Flip” márka bevezetése egy példa ezen kezdeményezésekre, amely Magyarország olyan területein érhető el, ahol jellemzően nem a Magyar Telekom szolgáltatásait választják. A Flip ajánlata egy rendkívül kedvező árú 3Play csomag, melyre hűségszerződés nélkül fizethetnek elő az ügyfelek, cserébe az egyszerűsített, online, önkiszolgáló ügyfélszolgálatért.

 

A rendszerintegrációs és IT szolgáltatásokból származó bevételeink éves szinten közel megkétszereződtek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy nőtt az EU finanszírozással támogatott projektek száma, amik jellemzően IT eszközök és szoftverek biztosítására vonatkozó szerződések, jóllehet ezek jelentősen alacsonyabb fedezet tartalmúak. Arra számítunk azonban, hogy ezen projekteknek köszönhetően a jövőben sikerül megszereznünk számos magasabb fedezet tartalmú IT szerződést, mivel számítunk az újonnan kialakított ügyfélkapcsolatokra és vezetékes eszközberuházásokra.

 

Macedóniában tovább folytatódtak az előző negyedévek során tapasztalt kedvező folyamatok. A mobil szegmensben a mobil végződtetési díjak csökkentése ellenére az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel tovább nőtt annak köszönhetően, hogy a szerződéses ügyfelek száma valamint a mobil szélessávú forgalom is emelkedett. A 2016. második negyedévben könyvelt végkielégítési költségek hatása nélkül számolva stabilizálódott az EBITDA az év második negyedévében.

 

Az év első felében tapasztalt kedvező folyamatokra alapozva, a rendszerintegrációs és IT szegmens erős teljesítményének, valamint a vezetékes és mobil készülékek iránti erős keresletnek a folytatódását feltételezve arra számítunk, hogy 2017-ben a bevételek az eredetileg tervezettnél magasabbak lesznek, 580 milliárd forint körül alakulnak majd. Eredeti célkitűzéseink minden további eleme változatlanul marad, mivel a bevételek növekedése nagyrészt olyan bevételforrásoknak köszönhető, melyek alacsony jövedelmezőségűek és elsősorban arra szolgálnak, hogy erősítsük és bővítsük az ügyfélkapcsolatainkat, semmint, hogy azonnali megtérülést hozzanak.”