Díjat nyert a Continental innovatív "AllCharge" töltési rendszere

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 12. 11:11

Az elektromos járművek vezetői számára nem újdonság, hogy a töltőállomások sokféle töltőárammal rendelkeznek, az egyfázisú és a háromfázisú váltakozó áramtól a nagy teljesítményű egyenáramig. Ezt tükrözik a töltési idők közötti nagy különbségek is. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a gyors töltés érdekében az egyenáram a legjobb megoldás, mivel sok mai elektromos jármű csak a lassabb váltóáramos töltési technológiára van felkészítve. Az új AllCharge töltési rendszerrel a Continental univerzális megoldást fejlesztett ki a mai heterogén töltési infrastruktúra problémájára.

A rendszer a német Auto Test autós magazin szerkesztőire is nagy hatást tett, így Kölnben július 18-án az "Auto Test Winner 2017”-es díjátadó ünnepségen a Continental "AllCharge" rendszere nyerte el a "Connectivity" kategória díját. Az új töltési rendszert első alkalommal szeptemberben, az IAA Frankfurt Motor Show-n mutatják be a nagyközönségnek.

 

"Nagy örömünkre szolgál átvenni ezt a díjat, amely szerintünk elismeri a praktikus és gyors töltési megoldásokat akkor, amikor már egyre szélesebb körben válnak elfogadottá az elektromos járművek” - mondta Oliver Maiwald, a Continental Hajtáslánc Technológia és Innováció divíziójának technológiai vezetője, miután átvette a díjat a kölni ünnepségen. A Continental vezető szerepet tölt be az elektromobilitási technológiák fejlesztésében, így az elmúlt két évtizedben számos innovációt vezetett be ezen a területen. 

 

„Az ismereteinket szerettük volna teljes mértékben kiszélesíteni és elmélyíteni az AllCharge fejlesztése során, ugyanis célunk az elektromos járművek töltését olyan egyszerűvé tenni, mint a hagyományos járművek tankolása” - tette hozzá Maiwald. 

 

A Continental mérnökeinek ötlete hihetetlenül egyszerű, miközben nagyszerű is. Ahelyett, hogy a személyautót különféle extra technológiákkal szerelnék fel, hogy az összes különböző töltőállomásnak megfeleljen, ehelyett magát a hajtásláncot alakították teljesen nyitott töltőrendszerré. Ennek során felhasználták a hajtáslánc már meglévő elemeit, figyelembe véve a tényt, hogy váltakozó- (AC), valamint az egyenáramról (DC) történő töltés már az elektromos hajtáslánc meghatározó jellemzője. 

 

 

Akár tizenkétszer gyorsabb töltés 

Az AllCharge rendszer lehetővé teszi az elektromos járművek számára, hogy különböző AC/DC töltőállomásokat igénybe vegyenek, egészen 800 voltos feszültségig, illetve 350 kilowattos teljesítményig. "Az autóvezetőknek többé nem kell aggódniuk a megfelelő töltőállomás megtalálása miatt. Járművük minden típusú töltő technológiára felkészíthető az egyfázisú AC-töltéstől a nagy teljesítményú DC töltőrendszerekig” – hívta fel a figyelmet Maiwald. 

 

Az AllCharge előnyei legoptimálisabban a váltakozóáramú (AC) töltőállomás estén használhatók ki, amely esetében a rendszer lehetővé teszi a járműtulajdonosok számára, hogy a jelenleginél akár tizenkétszer gyorsabban töltsék fel elektromos járműveiket. A kimeneti kapacitásnak lényegében nincs felső határa. „A jövő alkalmazásainak köszönhetően egy öt percig tartó, 350 kilowattos egyenáramú töltéssel (DC) akár 150 kilométeres hatótáv is biztosítható lesz. Ez tökéletesen jelzi a töltési rendszerünk valódi potenciálját. Továbbá bármilyen gyorsan fejlődjön is az infrastruktúra, az AllCharge technológiával felszerelt járművek mindig képesek lesznek kihasználni az adott töltőállomáson rendelkezésre álló lehetőségeket." –hangsúlyozta Maiwald. Hozzátette: az új töltési technológia további előnye, hogy kétirányú. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén a jármű 230 kW-os tápegységen keresztül képes áramot biztosítani a külső elektromos készülékekhez, a laptopoktól egészen a hűtőszekrényig. 

 

"Auto Test Winner" díj

Annak érdekében, hogy a vásárlók minél egyszerűebben kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb autókat, az amerikai piackutató cég, a J.D. Power rendszeresen éves vásárlói elégedettségi felmérést végez, melynek eredményeit Európa első számú autóvásárlói kézikönyve, az Auto Test publikálja. A magazin számos jármű- és márkakategóriában oszt ki díjakat, emellett az Auto Test különdíjakat is kínál a „Connectivity” és a „Technical Innovation” kategóriában.