A Kaspersky Lab ingyenes androidos védelmet fejlesztett ki az okosotthonok védelmére

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 25. 09:24

A Kaspersky Lab kiadta az okosotthonok és a dolgok internete (Internet of Things/IoT) számára fejlesztett megoldásának beta verzióját, a Kaspersky IoT Scanner-t. Ez az ingyenes Android applikáció figyeli az otthoni WiFi hálózatot és értesíti a felhasználót a rajta levő készülékekről és azok biztonságosságáról. 

Ahogy a dolgok internete egyre népszerűbbé válik, a kiberbűnözők is buzgón keresik hogyan tudnának hasznot húzni ebből a növekvő trendből. Ahelyett, hogy megkönnyítenék felhasználóik életét, az okoskészülékek egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek. 

 

A Gartner adatai szerint jelenleg több, mint 6 milliárd IoT készülék van használatben világszerte és ebből sokat ért már kibertámadás. Tavaly például a Mirai botnet egy világméretű DDoS támadást hajtott végre. A Mirai botok kihasználva az IoT készülékek ismert hibáit megfertőzték és a kiberbűnözők bábjaivá változtatták őket. A Kaspersky Lab kifejlesztett egy megoldást az ilyen veszélyek csökkentésére. A ingyenes beta verzióval a cég arra bátorítja az IoT felhasználókat, hogy védjék meg okosotthonaikat és osszák meg tapasztalataikat a Kaspersky IoT Scanner teljesítményével és használhatóságával kapcsolatban. 

 

A Kaspersky IoT Scanner automatikusan felismeri az olyan okoskészülékeket, mint a WiFi routerek, IP kamerák, okos TV-k, WiFi nyomtatók, NAS hálózati tároló készülékek, mediaszerverek, játékkonzolok és természetesen a számítógépeket, tableteket és okostelefonokat is. Az applikáció "megjegyzi" ezeket és értesíti a felhasználót, amikor új vagy már ismert készülék kapcsolódik fel vagy le. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bármikor leellenőrizze, hogy ki fér hozzá az otthoni hálózatához. 

 

A megoldás folyamatosan keresi a készülékek biztonsági réseit: például ha nyitott a hálózat és bárki rákapcsolódhat, az applikáció értesíti a felhasználót és tanácsot ad. Továbbá a Kaspersky IoT Scanner észleli, ha valamilyen probléma van a WiFi router, a Telnet vagy az SSH jelszavakkal. Ez fontos a hálózaton lévő IoT készülékekhez való jogosulatlan hozzáférés megelőzése érdekében, ha túl könnyű a jelszó. 

 

"A Kaspersky Lab küldetése, hogy megmentse a világot a kiberveszélyektől. És ezek nem csak szavak, minden nap azon dolgozunk, hogy biztonságosabbá tegyük az internetet a felhasználóink számára. Fegyvertárunkban sok ingyenes megoldás található, és a Kaspersky IoT Scanner egyike ezeknek az applikációknak, amellyel az okoskészülékek felhasználói megvédhetik magukat" - mondja Andrei Mochola, a Kaspersky Lab egyik vezetője. 

 

A megoldás még csak beta verzióban érhető el a Google Play-ben angol és orosz nyelvű országokban.