Nekem 8(bit) – kiállítás egy nemzedék kedvenc számítógépeiről

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 28. 17:59

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő idén is közös kiállításon mutatja be az informatikatörténet egy fontos és népszerű szeletét.

Míg a múlt évben az Apple cég termékei voltak terítéken, Nem esett messze az alma a fájától címmel, addig idén az első házi számítógépek világát mutatja be a tárlat.

 

A Nekem 8(bit) című kiállításon látható lesz az idén 40 éves Commodore PET számítógép és az a cserélhető kártyás játékkonzol is, amely a legnagyobb kihívást jelentette a számítógépgyártóknak: a szintén idén 40 éves Atari VCS (2600). Nem maradhat ki a bemutatóból az idén 35 éves ZX Spectrum és kortársa, a Commodore-64 sem. Ezek azok a gépek, amelyek meghódították egy nemzedék szívét – s amelyek elsőként jelentek meg tömegesen az otthonainkban.

 

A tárlaton a milliós sorozatban gyártott retrólegendák mellett láthatóak lesznek ritkaságok is, melyek a 80-as évek Kelet-Európájának hangulatát idézik vissza: a Sinclair ZX Spectrum Szovjetunióban gyártott klónjai – és a magyar gyártású házi számítógépek legjava (Aircomp, Homelab, Primo stb.).

 

A kiállított tárgyakban közös, hogy mindegyik 8bites mikroprocesszor köré épült – és mindegyik felhasználói kedvence lett. Rajongóik pedig máig életben tartják a számítógéplegendákat, melyek közül több működés közben is látható a kiállításon.

 

A tárlat szeptember 5-től szeptember 22-ig látható az újpesti Ifjúsági Házban, majd az ősz folyamán továbbvándorol Szegedre, ahol az NJSZT világszínvonalú – és hazánkban egyedülálló gazdagságú és méretű – Informatika Történeti Kiállítása ad neki méltó helyet az év végéig.

 

A Nekem 8(bit) ingyenesen látogatható, hétköznapokon, 10 és 18 óra között. A tárlaton előre meghirdetett időpontokban a hazai játékfejlesztőkről szóló Vakondok IV című film is megtekinthető lesz.