Meseapp a Szegedi Tudományegyetem ajánlásával

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 6. 10:24

Folyamatos vitatéma, hogy jó ötlet-e a gyerek kezébe táblagépet vagy okostelefont adni. Ha pedig már engedélyezett a képernyő, a konfliktus tovább fokozódik: mennyit, mikor és mit? 

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy egy tablet könnyebbé teheti a gyerek és persze a szülő életét egy hosszú autóúton vagy az orvosi rendelőben. Ám érdemes, értelmes, a képességeket fejlesztő, tanulást segítő alkalmazásokat is telepíteni, mert a jól megválasz­tott, minő­ségi, „hasz­nos” játé­kok — jól ada­golva — nagyot len­dít­het­nek kicsi­nyünk kibon­ta­kozó képes­sé­gein. Ilyen a BOOKR Kids olvasássegítő alkalmazás is.

 

A BOOKR Kids Mesetár immáron bizonyítottan támogatja az olvasás készségszintű megerősítését és a szövegértő olvasás elsajátítását is, derült ki a Szegedi Tudományegyetem Művészettel az Oktatásért Kutatócsoportjában folytatott empirikus kutatások eredményeiből.

 

A BOOKR Kids mobil- és tabletalkalmazás egy digitális Mesetár, amelyben már több mint 200 interaktív mesekönyv található. Az interaktív mesék már létező, a szépirodalmi, illetve az oktatási kánon részét képező papíralapú könyvek digitális verziói. Minden mese gazdagon animált, kikapcsolható hangos felolvasás tartozik hozzájuk, valamint olyan képességfejlesztő játékok, amelyek támogatják a szövegértést, a helyesejtés tanulást és a helyesírást is. Így teljesen új köntösben jelennek meg olyan klasszikus és modern művek, mint a Vuk, a Vackor, a Janikovszky-mesék vagy A kiskakas gyémánt félkrajcára.

 

 

Ezek az interaktív könyvek az ún. „célzott” és „hagyományos” olvasói részvételt is megkívánó típusba tartoznak, ezért alkalmasak annak az olvasási és mesehallgatási tradíciónak a megőrzésére, melynek lényege az elmélyült olvasás és a mese érzékeny átélése. A mesehallgatás, majd a meseolvasás, amelyeknek megalapozásához a BOOKR Kids-mesék hozzájárulnak, fontos  módszerei a hang-betű kapcsolat felismerésének,  az olvasási technika fejlesztésének, valamint a helyesírás kialakulásának.

 

A magyar fejlesztés abban segít, hogy a kisgyermekek ne szakadjanak el a klasszikusnak számító történetmeséléstől és az olvasástól, hanem a digitális térben, az ő terepükön ismerkedjenek meg a mesék varázslatos világával.

 

A bevezetőben említett vitát talán úgy zárhatnánk le: mindegy, hogy min, csak olvassanak!

 

Ingyenes letöltés és próbaverzió:

Google Play: https://goo.gl/kaaCNd

App Store: https://goo.gl/nLz9fd