Az európai munkavállalók számára kulcsfontosságú a munkahelyi digitális innováció

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 15. 08:37

Az európai munkaerő innovatív technológiákra és digitális megoldásokra vágyik munkahelyén a termelékenység növelése érdekében, a Ricoh Europe megbízásából készített tanulmány szerint.

A megkérdezett 3600 munkavállaló 65%-a szerint az automatizációs technológiák lehetővé teszik számukra a hatékonyabb munkavégzést, míg 52%-uk egyetért azzal, hogy a mesterséges intelligencia pozitív hatással lesz munkakörükre.

 

A munkavállalók az e-mailezést (41%) és a személyes találkozókat (37%) tekintik naponta a legnagyobb időpazarlásnak - míg az ingázás csupán harmadik e területen (29%). Ugyanakkor a válaszadók túlnyomó többsége (98%) pozitív hozzáállású az új technológiák potenciálját illetően, mely által okosabb módon dolgozhatnak. Ez magában foglalja az adatokhoz való gyorsabb hozzáférést (44%), a gyakoribb otthoni munkavégzést (42%) és az ismétlődő munkafeladatok csökkentését (41%).

 

Javier Diez-Aguirre, a Ricoh Europe alelnöke elmondta: "Amit a munkavállalóktól hallunk, az egyezik a kormányok makrogazdasági termelékenységi aggályaival világszerte. A munkaidő rendkívül nagy hányadát teszik ki olyan feladatok és folyamatok, amelyek automatizálhatóak vagy egyszerűsíthetőbbek lennének. A technológia alkalmazásával a munkavállalók jóval hatékonyabban dolgozhatnak, arra összpontosítva, hogy valódi értéket vigyenek üzleti tevékenységükbe."

 

 

A munkavállalók aggodalmukat fejezték ki: a technológiai beruházások hiánya problémákat okozhat a vállalatok számára. 36%-uk úgy gondolja, ha a fent említett befektetések nem valósulnak meg, vállalatuk 5 éven belül elbukhat. Mi több, 46%-uk úgy gondolja, hogy versenytársaik már technológiai előnnyel rendelkeznek hozzájuk képest.

 

A tanulmány azt is feltárja, hogy a munkavállalók vezetőik szándékaival is elégedetlenek. 72%-uk úgy gondolja, hogy a felső vezetés csak akkor fog bevezetni új technológiákat, ha azok a direkt költségcsökkentést segítik elő, nem pedig a hatékonyabb munkavégzést.

 

Diez-Aguirre hozzátette: "Az üzleti döntéshozóknak hosszú távú, holisztikus szemléletet kell elsajátítaniuk az alapvető vállalatirányítási folyamatok költségeiről. A beruházások csökkentése rövid távon tőkét szabadít fel, de a hatékonyabb munkavégzés és ezáltal nagyobb termelékenység hosszú távon jóval kifizetődőbb.”