Idén is sokakhoz jutott el az Európai Mobilitási Hét üzenete

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 24. 13:40

Közel 250 ezren vettek részt az Európai Mobilitási Hét családi hétvégéjén, az Andrássy úton. A több mint 200 csatlakozott önkormányzatból 169 Autómentes napot is rendezett.

Az Európai Mobilitási Hét idén is megmozgatta egész Európát, közel 2500 önkormányzat csatlakozott a kontinens legnagyobb környezetvédelmi-közlekedési kampányához. Magyarország ötven ország versenyében, Ausztria és Spanyolország mögött a harmadik helyen végzett a több mint 200 regisztrált településsel.

 

Az önkormányzatok közül 169 Autómentes Napot is rendezett, azaz egy napra a közforgalom elől lezártak egy-egy forgalmasabb utat, teret engedve a gyalogosoknak, bicikliseknek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 70 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a települések programjaihoz.

 

Az ország legnagyobb mobilitási heti rendezvényére, a fővárosi Autómentes Hétvégére közel 250 ezer látogató érkezett. A fejlesztési tárca és közreműködő partnerei játékokkal, edukatív állomásokkal és ajándékokkal várták az érdeklődőket az eseményre.

 

A kampányhoz kapcsolódva „KÖZÖS ÚT, KÖZÖS JÖVŐ!” címmel meghirdetett rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatra több mint 1000 pályaművet küldtek be. A három kategóriában külön-külön díjazták hét korcsoport legjobbjait. A szeptemberi 21-ei eredményhirdetésen a kiíró tárcák (az NFM mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium) jóvoltából értékes díjak, kerékpárok, rollerek, e-book olvasók, tabletek és kreatív vásárlási utalványok találtak gazdára.

 

A 2002 óta minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözze.