Egy nemzetközi konzorcium részeként a magyar Drukka élenjáró technológiát fejleszt

forrás: Prím Online, 2017. november 8. 15:03

A legfejlettebb okostelefonoknak köszönhetően ma már bárki készíthet és feltölthet a közösségi oldalára 360 fokos (panoráma) videókat. A technológia karöltve a 3D-vel azonban hamarosan az esti tévéhíradóban és kedvenc televíziós show-műsorainkban is megjelenhet. A közel másfél milliárd forint összértékű Hyper360 projekt keretében ugyanis egy nyolctagú nemzetközi konzorcium részeként a magyar Drukka által fejlesztett videós technológia forradalmasíthatja az európai televíziózást.

A hagyományos televíziózás kereteit már évek óta feszegeti a digitális forradalom. Egyre inkább terjednek például az úgynevezett OTT és on-demand modellek, amelyek lényege, hogy a néző gyakorlatilag akkor és ott nézi meg kedvenc műsorát az interneten keresztül, ahol és amikor csak akarja. Ezt a modellt követi a világszinten piacvezető Netflix, vagy a globális mozi csatorna az HBO GO-val, de erre példa a magyar RTL MOST is. 

 

A televízió társaságoknak és egyéb hagyományos médiacégeknek fel kell kötniük azt a bizonyos nadrágot, hiszen az újabb és újabb hi-tech vívmányok alapjaiban rajzolják át a videós tartalomgyártást és tartalomfogyasztást. Az egyik legfrissebb trendet például a 360 fokos panoráma videók képviselik, melyek a fejlettebb okostelefonoknak köszönhetően a közelmúltban ellepték a közösségi média oldalakat és óriási népszerűségnek örvendenek.

 

 

Magyar szakértelemmel újulhat meg az európai televíziózás

Az idén októberben induló Hyper360-ra keresztelt projekt pontosan azt célozza, hogy a legújabb technológiák a videózás területéről megjelenjenek a hagyományos televíziózásban is. A 4,5 millió euró (közel másfél milliárd forint) összértékű, az Európai Unió H2020-as programja által is támogatott fejlesztési beruházást egy nemzetközi konzorcium vezényli le, melynek öt országból összesen nyolc tagja van. 

 

A projektben görög, német, olasz és osztrák cégek, illetve médiumok mellett a magyar Drukka is részt vesz. A hazai csapat ráadásul oroszlánrészt vállal, hiszen az összeget tekintve a magyar szakemberek végzik a legnagyobb értékű munkát. A fejlesztésben részt vesz az olasz MEDIASET és a német RUNDFUNK BERLIN-BRANDENBURG is, mely médiacégek segítségével a megvalósítás során folyamatosan élesben tesztelhető a technológia, melynek az említett vállalatok már konkrét megrendelői is.

 

„A Hyper360 célja, hogy a legújabb technológiákat a televíziózásba átültetve a néző számára teljesen személyre szabható tartalom készülhessen. A 360 fokos és 3D technológia televízióra adaptálását úgy kell elképzelni, mint egy videójátékot, amelyben a néző gyakorlatilag részévé válik a műsornak. Ez egy nagyon izgalmas kihívás és nagyon örülünk, hogy a Drukka fejlesztőcsapata által a 360 fokos videózás és virtuális valóság terén megszerzett tapasztalatok egy ilyen előremutató, nemzetközi projektben hasznosulnak” – fogalmazott Bohner Tamás, a Drukka ügyvezetője.

 

Világszinten többek között a Sky, a BBC vagy a NY Times is kísérletezik már 360 fokos videó technológia felhasználásával, mely jól jelzi, hogy a technológia valóban nagy hangsúlyt kaphat a jövőben. A magyar Drukka amellett, hogy startup studióként kezdő innovatív vállalkozások számára fejlesztői, üzletfejlesztési és marketing hátteret biztosít, saját, magas hozzáadott értékű fejlesztési projekteket is megvalósít.