Emelt szintű középiskolai informatika képzés a jövő mérnökgenerációjáért

forrás: Prím Online, 2017. november 20. 16:58

Informatikai fakultációt indított a Budapest IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziuma középiskolások számára az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara és az evosoft Hungary szoftverfejlesztő cég gesztorálásával. 

A jelentkezők a programnak köszönhetően a 9. évfolyamtól kezdődően emelt szinten és megemelt óraszámban foglalkoznak informatikával, így már az egyetemre előkészítő, magas szintű informatikatudást szerezhetnek. A 2017. szeptemberben először indult kezdeményezés során a 9. osztályos évfolyamon 17 hallgató kezdte meg tanulmányait ősszel a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban.

 

Egyedülálló kezdeményezés indult az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara, az evosoft Hungary, Magyarország vezető szoftverfejlesztő cége és a Budapest IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumnak az együttműködésében. A 2017-ben útjára indított hiánypótló programot nagy érdeklődés övezte, a tervek szerint jövőre duplázódhat a képzésen résztvevő hallgatók létszáma.

 

Az informatikai szakterületen 2020 után jelentkező felsőoktatási elvárások időszerűvé és szükségessé teszik ágazati szinten az informatikai oktatás felzárkóztatását és megfelelő szintre emelését. A hatékonyság növeléséhez elengedhetetlen, hogy a hallgatók már az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt az átlagosnál magasabb szintű informatikai tudással rendelkezzenek. Az újragondolt képzési programmal az együttműködő intézmények célja, hogy az informatikai képzést a középiskolákba is begyűrűző, élethosszig tartó tanulásként fogadtassák el.

 

A felkészítő középiskolai oktatás része, hogy a hallgatók az első két év után a középszintű informatikai érettségit, majd az azt követő két év után emelt szintű informatikai érettségit tegyenek. Mindemellett matematikából elvárás az emelt szint elérése és a minimum középszintű angol nyelvtudás megszerzése. A képzésben résztvevők 11-12. osztályban, fakultációs formában olyan oktatáson vennének részt, amellyel már az egyetemre előkészítő, magas szintű informatikatudást szerezhetnek. A programterv szerint- az eddigi 9-10. évfolyamos heti egy informatikaóra helyett, 9-12. évfolyamokon emelt szinten hetente 3 órát foglalkoznak a diákok a témával.

 

A program az evosoft Hungary-vel szoros szakmai együttműködésben és a cég munkatársainak nagyvonalú támogatásával jöhetett létre. A vállalat céges nyílt napok szervezésével is hozzájárul a program sikerességéhez, ahol a hallgatók betekintést nyerhetnek abba, hogy mit is jelent szoftverfejlesztői céges környezetben dolgozni. A képzés szakmai koordinálását, a tanterv kidolgozását, az óraadók biztosítását, valamint az egyetemi nyílt laborok szervezését az Óbudai Egyetem Neumann Informatikai karának koordinátorai és a gimnázium oktatói együtt végzik.

 

Az informatikai fakultációval kiegészített első 9. osztályos évfolyamon 17 hallgató kezdte meg tanulmányait 2017 szeptemberében, amelyről a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban a szülői fórumokon keresztül értesülhettek az érdeklődők. Az egyetem tervei között szerepel a program jövőbeli bővítése, a hallgatói létszám növelése további középiskolák bevonásával.