A jobb internet veled kezdődik

forrás: Prím Online, 2017. december 18. 08:09

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából pályázatot hirdet hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére.

Mivel a kortárs segítségnyújtás, egymás tanítása és tanácsadás egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, a gyerekek pályaműveikben megfogalmazhatják, miképp teszik, vagy tudnák jobbá tenni az internetet.

 

A digitális történetmesélés egy innovatív, tevékenységközpontú tanulásszervezési eljárás, amely abban segíti a gyerekeket, fiatalokat, hogy a virtuális és a valós világ összekapcsolása révén jobban ki tudják fejezni önmagukat. Olyan kreatív rövidfilmeket várnak a pályázóktól, melyekben képi eszközökkel fogalmaznak meg egy konkrét problémát, jelenséget, amely foglalkoztatja őket, amelyre választ keresnek. Céljuk, hogy népszerűsítsék a digitális történetmesélést, mint módszert, és motiválják a gyerekeket ennek használatára.  

 

A szépirodalmi pályázatban nincsenek műfaji megkötések, bármilyen irodalmi alkotást elbírálnak, melyben a gyerekek, fiatalok megfogalmazzák a véleményüket arról, hogyan látják a digitális jelenünket és jövőnket. Mindezzel erősíteni kívánják a fiatalokban, hogy a kreatív írás és fogalmazás napjainkra sem veszítette el tradicionális értékét.

 

 

Verseny leírása

Téma: Digitális jövőnk gyerekszemmel: A jobb internet veled kezdődik

 

Kik jelentkezhetnek?

1. Általános iskola alsó és felső tagozatos tanulói (1-8. évfolyam)

2. Középiskolai tanulók (9-12. évfolyam)

 

Pályázati kategóriák és a pályamunkák feltételei:

1. Digitális történetmesélés

Egyéni vagy csapatmunka

Ebben a kategóriában, mely egy alternatív elbeszélési, mesemondási forma, a gyerekek kisfilmet készítenek. A film feldolgozhat valós vagy kitalált történetet, akár az általuk elképzelt jövőről is szólhat, saját szavaikkal, saját hangjukkal és fényképeikkel filmmé alakítva. A történet végén jelenjen meg a pályázó diák(ok) neve, életkora és az iskola neve.

Terjedelem: 1-5 perc

 

2. Szépirodalmi írásművek

Egyéni munka

Terjedelem: max. 3 digitális oldal, max. 12-es betűmérettel

Műfaji megkötés nincs (vers, esszé, mese, novella stb.)

 

Beküldési mód és határidő:

A pályaműveket a sip@gyermekmento.hu email címre várják, 2018. január 19. éjfélig

 

Nyeremény

A beérkezett munkákat szakmai zsűri bírálja el. A kategóriák győztesei pénzjutalomban részesülnek és értékes nyereményekkel gazdagodnak, valamint meghívják őket a Biztonságos Internet Nap központi rendezvényére, Budapestre, 2018. február 6-án. A részletekről a nyerteseket időben értesíteni fogják!

 

A pályamunkákat három korcsoportban díjazzák: általános iskolások alsó tagozat, általános iskolások felső tagozat és középiskolások

I. díj: 50 000 Ft

II. díj: 40 000 Ft

III. díj: 30 000 Ft

IV-VI. díj: 10 000 Ft

 

Lebonyolítás

A verseny eseményeit a Saferinternet Magyarország FB-oldalon követhetik nyomon.

Eredményhirdetés: 2018. február 6. (A nyerteseket külön értesíteni fogják!)

Díjátadás: Budapest, 2018. február 6. 

 

Hozzájárulás a pályamunkák felhasználásához

A jelentkezési lapon kívül kérik, hogy minden pályázó kötelezőképpen töltse ki a hozzájárulási nyomtatványt is! 

Kérik, hogy az alkotások végén szerepeljen a készítők neve!

   

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Program (SIP) tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnék elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Céljuk, hogy egyszerre hívják fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsék meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

 

Partnerek:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: Lelkisegély-vonal és online tanácsadás gyerekeknek, 116-111, www.kek-vonal.hu 

NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.:  Káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője, www.biztonsagosinternet.hu