Sérülékeny világ

forrás: Prím Online, 2018. január 11. 08:18

A Kaspersky Lab által készített IT Biztonsági Kockázatok Felmérésben a válaszadó cégek negyede tapasztalt számítástechnikai támadást az elmúlt időszakban. Tavaly a legnagyobb fenyegetést az ipari szervezetek számára a célzott támadások jelentették. Ahhoz, hogy a vállalkozások növelni tudják informatikai biztonságukat, a Kaspersky Lab azt javasolja, hogy derítsék ki rendszereik sérülékeny pontjait.

A kibertámadások bonyolultsága, valamint számuk folyamatos növekedése következtében a kiberbiztonsági kérdések ignorálásának katasztrofális következményei lehetnek az ipari szektorban. A 962 megkérdezett ipari vállalatból 28% szenvedett el célzott kibertámadást az elmúlt év során, ami 8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ez megerősíti a Kaspersky szakértőinek 2018-as évi előrejelzéseit az ipari automatizálási összetevőkre vonatkozó specifikus malware-k megjelenéséről. A puszta tény, hogy a legveszélyesebb kibercsapdák száma több mint egyharmaddal nőtt, azt sugallja, hogy a számítógépes bűnözéssel foglalkozó csoportok sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az ipari ágazat felé. 

 

 

Kép forrása: https://www.kaspersky.com/blog/

 

Az ipari vállalkozások 48%-a állítja, hogy nincs elegendő rálátása a kifejezetten az ő üzleti tevékenységükre veszélyt jelentő fenyegetésekre. A hálózat láthatóságának hiánya miatt az ipari szereplők 87%-a szerint az elmúlt évben tapasztalt kiberincidensek komplexnek bizonyultak. Ez is azt jelzi, hogy az informatikai struktúrát érintő események egyre összetettebbek. További meglepő adat, hogy a cégek 34%-nak átlagosan néhány nap alatt sikerült detektálni a számítástechnikai eseményeket, míg 20%-nak több hétre is szükségük volt. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a létfontosságú infrastruktúrával foglalkozó vállalatok számára elengedhetetlen, hogy a különböző biztonsági fenyegetésekkel szemben más-más biztonsági megoldásokat alkalmazzanak – például a kártékony programok ellen vagy az ipari automatizálási rendszerelemek sebezhetőségeinek kihasználására tervezett támadások ellen. 

  

 

Célzott támadások // Belső hálózati adatszivárgás // Nem megfelelő adat-megosztás //
Mobil-készülékek fizikai elvesztése // Nem megfelelő IT források használata // Vírus és malware

 

Az ipari szervezetek alapvetően tisztában vannak azzal, hogy magas szintű védelmet kell biztosítani a számítógépes támadásokkal szemben. Az ipari vállalatok 62%-a véli úgy, hogy kifinomultabb IT-biztonsági szoftvereket kell használni. Ugyanakkor az már többször kiderült, a szoftver önmagában nem elegendő: a vállalatok válaszadóinak majdnem fele (49%) vádolja a munkavállalókat, miszerint nem megfelelően követik az informatikai biztonsági előírásokat és szabályokat, ami más ágazatokkal összevetve 6%-kal több. A kiberbiztonsági tudatosság képzése „kötelező” az iparágban, mivel minden munkavállaló, legyen akár adminisztrációs munkatárs, vagy segédmunkás, kulcsfontosságú szerepet játszik egy vállalat biztonságában és a működési folytonosság fenntartásában. 

 

„Az ipari vezérlőrendszerek elleni számítógépes támadások vitathatatlanul központi kérdéssé váltak. A jó hír az, hogy az ipari piac szereplőinek többsége tudja, hogy milyen fenyegetésekkel kell számolniuk manapság és a közeljövőben. Ezért is rendkívül fontos a komplex informatikai biztonság használata, amelyet kifejezetten az automatizált ipari környezetek védelmére terveztek, rendkívül rugalmas és az egyes részlegek technológiai folyamataival összhangban konfigurálható.” – magyarázta Andrey Suvorov, a Kaspersky Lab Kritikus Infrastruktúra Védelem, Üzleti Részlegének vezetője. 

 

A Kaspersky Lab olyan technológiákat és szolgáltatásokat kínál, amelyek kielégítik az ipari vállalkozások különféle igényeit, és amely biztosítja az informatikai biztonságot minden ipari részlegnek – beleértve a SCADA szervereket, a felhasználói felületeket (HMI), a mérnöki munkaállomásokat, a programozható logikai vezérlőket (PLC), a hálózati kapcsolatokat és az embereket. A Kaspersky Industrial CyberSecurity holisztikus megoldás, amely kiterjed az adaptív biztonsági modell minden szakaszára – az új támadási vektorok előrejelzésére, a speciális technológiák használatára a megelőzés érdekében, valamint a kiberfenyegetések észlelésére és az arra adott reakciókra. Bővebb információt ezen a linken olvashat.