Fájlok biztonságos tárolása másként

forrás: Prím Online, 2018. január 23. 16:24

„A tárhely megtelt.” Önnek is egyre gyakrabban okoz fejtörést ez az értesítés? Az óriási mértékben növekvő adatmennyiséggel csak az tud lépést tartani, aki hatékony módszert talál a fájlok tárolására. A SUSE szakértői szerint a szoftveresen vezérelt tárolórendszerek kínálják a legjobb, minden szinten ideális megoldást.

Világszerte elképesztő mennyiségű adatot termelnek és tárolnak a magánszemélyek és a vállalatok. 2014-ben az IDC 4,4 zettabájtra becsülte ennek az információhalmaznak a mennyiségét, és 2020-ra tízszeres növekedést jósolt ezen a téren. Az IDG Group kutatása szerint 2017 elején már 16,3 zettabájtnál járt ez a szám, és 2025-ig a tízszeresére bővül majd. 

 

Adatok, adatok mindenhol!

Kevés olyan szervezet és iparág van, amelyet ne érintene a probléma. Mindenhol óriási mennyiségű adat termelődik, amelyet rengeteg esetben hosszú távon is meg kell őrizni még akkor is, ha nincs szükség rájuk a mindennapi működéshez. Számos vállalatnak kell például eleget tennie bizonyos megfelelőségi előírásoknak, amelyek sokszor nagy mennyiségű információ megőrzését is kötelezővé teszik. Ezeket a fájlokat rendszerint csak egy-egy ellenőrzés során kell előkeresni, akkor viszont akár bírsággal is járhat, ha nincsenek meg. 

 

Nagy helyet foglalnak továbbá a különféle film- és videóarchívumok is, és ezeket sem veszik elő napi szinten. Az irodaházakban, telephelyeken és raktárakban a biztonsági kamerák felvételeit szokták tárolni bizonyos ideig, visszanézésre azonban csak elenyészően kevés esetben van szükség. Az egészségügyben az orvosdiagnosztikai eszközökkel készített leletek, például röntgen- vagy MRI-felvételek foglalnak nagy tárterületet, amelyeket hosszú távon kell megőrizniük az egészségügyi intézményeknek, hogy megfelelően láthassák el betegeiket. Nagy mennyiségű adatot generálnak továbbá a mobil-, illetve az IoT-eszközök, amit nem kell minden esetben azonnal feldolgozni, viszont hasznos, ha később is elérhető.

 

 

Szoftveres vezérléssel okosabb!

A jelenleg elterjedt, hagyományos tárolórendszerekkel lehetetlen lépést tartani ezzel a növekedéssel. Hatalmas költségekkel jár, ha pusztán új tárolók vásárlásával próbálják orvosolni a problémát, és ezek a rendszerek nem is méretezhetők megfelelően. Ráadásul nem illeszkednek megfelelően a szoftveresen vezérelt infrastruktúrákba és adatközpontokba, márpedig szakemberek szerint ez a jövő útja a vállalati informatikában.

 

Hatékonyabb módszert kell tehát találni az adatok tárolására, és pontosan erre kínálnak lehetőséget az olyan szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek, mint amilyen például a SUSE Enterprise Storage. Ezek a megoldások elkülönítik a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől, így lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy alacsony beruházási és működtetési költségek mellett építsenek ki és üzemeltessenek tárolási rendszert, általánosan elérhető szerverek és lemezmeghajtók használatával. 

 

 

Nyerő a nyílt

Természetesen ez esetben is rendelkezésre állnak különféle technológiák a vállalatok számára. A SUSE szakértői szerint a Ceph nyílt forráskódú rendszer kínálja a legjobb funkciókat, ezért lett ez a megoldás a SUSE termékének is alapja. A Ceph mögött széles körű iparági támogatás áll, így gyorsan fejlődik és megbízhatóan működik, tehát ideális választás a vállalatok számára. További fontos előnye, hogy általános célú megoldás, mivel blokk-, objektum- és fájlalapú tárolást is képes biztosítani. Vagyis mindhárom klasszikus adatelérési mechanizmusnál használható: megfelel fájlmegosztásra, alkalmazások támogatására és kliensek is csatlakoztathatók hozzá.

 

A Ceph technológiájának, valamint a saját (tovább)fejlesztésnek köszönhetően a SUSE megoldása rendkívül rugalmas és jól skálázható, valamint önkezelő és önjavító funkciókat is biztosít. A SUSE Enterprise Storage magas rendelkezésre állást is lehetővé tesz, és használatával üzemmegszakítás nélkül bővíthető a kapacitás. Emelett az openATTIC nyílt forráskódú Ceph- és tárolófelügyeleti keretrendszert is magában foglalja, még egyszerűbbé téve így a rendszer menedzselését. 

 

Szinte végtelen azoknak a felhasználási területeknek a száma, ahol hatékonyabbá tehető a tárolás egy ilyen szoftveresen vezérelt rendszerrel, amely olyan esetekben segíti igazán az optimalizálást, amikor nagy mennyiségű adatot kell megőrizni hosszú távon, és ezeket a fájlokat nem nyitják meg gyakran. Ezek a megoldások ráadásul jól alkalmazhatók különféle rendszerekben. Bevezethetők backup rendszerek vagy archívumok támogatására vagy éppen virtuális gépekhez rendelt tárolók biztosítására, továbbá tökéletesen működnek fizikai és felhőalapú infrastruktúrákban is.