Az Elpida új, memória chip-eket gyártó üzeme

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. november 29. 20:51
Az Elpida Memory Inc. egy olyan memória chip-eket gyártó üzemet kíván nyitni a Hiroshimai (Japán) NEC gyár alapjaira építkezve, amelyben 300 mm-es átmérőjű szilikon szeletekből gyártják majd a chip-eket.
Az új gyár építése 2001 januárjában kezdődik, a 256 megabites DRAM (dynamic random access memory) memória modulok 0.13 mikronos technológia felhasználásával történő gyártásának elindítása pedig 2002 első félévében várható.

Az új üzem maximális kapacitása havi 20.000 darab 300 mm-es átmérőjű szilikon szelet lesz, mely körülbelül 48.000 darab szokásos 200 mm-es szilikon szeletnek felel meg. Az új gyár teljes alapterülete 22.000 négyzetméter lesz, melyből 17.700 négyzetméter lesz "tiszta szoba".

Az Elpida cég körülbelül 160 milliárd jent költ majd el az új gyár felépítésére, ezen kívül az NEC Corporation, és a Hitachi Ltd. is befektet még 20 milliárd jent az új üzembe. Ezzel az új gyárral az Elpida végre nagyobb mennyiségben lesz majd képes saját memória modulok előállítására, hiszen eddig leginkább a Hiroshima-i NEC, és a szingapúri székhelyű Hitachi Nippon Steel Semiconductor Singapore Pte. Ltd. termékeit gyártották.

Az Elpida 1999 decemberében a két nagy DRAM-gyártó cég, az NEC, és a Hitachi szövetségéből jött létre. A két cég együtt kívánt működni annak érdekében, hogy a közös erőfeszítések gyümölcseként minél gyorsabban, olcsóbban, és nagyobb mennyiségben tudják ellátni a memória modulok óriási piacát. Tokió nyugati részében megalapították az Elpida kutató és fejlesztési központját, ahol jelenleg is 450 mérnök dolgozik folyamatosan a 0.13 mikronos gyártási technológiával készülő DRAM memóriák kifejlesztésén. A két óriáscég tervei minden jel szerint valósággá váltak, hiszen már idén augusztusban az Elpida volt az első cég, amely 0.18 mikronos csíkszélességű, a megszokottnál 50 százalékkal kisebb "die" méretű 256 MB-os memóriákat volt képes gyártani.

Az NEC, és a Hitachi DRAM marketing részlegéből kivált Elpida cég 2001 elején kezdi el a saját néven piacra kerülő memóriák árusítását. A szövetségeknek és a befektetőknek köszönhetően az Elpida lesz Japánban az egyetlen, kizárólag csak DRAM-ok gyártásával foglalkozó cég.